Horvatinčić još neće u zatvor jer tvrdi da se ne može operirati u RH, sutkinja traži vještačenje

Tomislav Horvatinčić (74) je u prosincu prošle godine pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće iz 2011. u kojem je poginuo talijanski bračni par Salpietro, no on još uvijek nije otišao u zatvor.

Kako piše Večernji list, već dva puta je dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, no njegova obrana je u oba navrata tražila da se odsluženje kazne odgodi jer je Horvatinčić teško bolestan.

Obrana tvrdi da se zahvati koji su potrebni Horvatinčiću ne mogu izvesti u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode te da zato Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo.

Uz medicinsku dokumentaciju, sada su dobili i potvrdu iz zatvorske bolnice jer je BOLS zagrebačkom Županijskom sudu poslao dopis u kojem je pojasnio da oni nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb.

Predmetna sutkinja je tražila novo vještačenje koje bi trebalo utvrditi postoji li ijedna bolnica u Hrvatskoj koja može izvesti potrebnu operaciju.

Ukoliko se pokaže da postoji takva bolnica, to će vjerojatno značiti da će Horvatinčić početi izvršavanje svoje zatvorske kazne, a po potrebi će ga iz zatvora voziti na liječenje.

Cijeli slučaj pretvorio se u pravnu sapunicu jer se Horvatinčiću sudilo čak tri puta. Na prvom suđenju 2015. bio je osuđen na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo Županijski sud u Zadru zbog toga što nije dovoljno dobro utvrđeno je li Horvatinčić u vrijeme nesreće bio ubrojiv ili ne. Na drugom suđenju prihvaćena je njegova obrana sinkopom pa je oslobođen, da bi treći puta na istom sudu u Šibeniku bio pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci, pišu 24sata.

Facebook Komentari