Dr. Čivljak: U Fran Mihaljeviću su popunjena stacionarna mjesta, bolesnike ćemo slati u Dubravu

Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” izjavio je u Dnevniku HTV-a da su s obzirom na porast broja zaraženih, u toj klinici popunjena sva stacionarna mjesta te da ima tek još mjesta na odjelu na kojemu se provodi opservacija za one za koje se još ne zna jesu li zaraženi.

– Bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja svih stacionarnih mjesta u našoj klinici upućujemo dalje u Kliničku bolnicu Dubrava, rekao je Čivljak.

Govoreći o kliničkoj slici rekao je da se ona nije promijenila. Svi pacijenti koji se hospitaliziraju su ondje zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija.

– Najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19 je upala pluća jer ona izaziva zatajenje disanja. U slučaju zatajenja disanja i potrebe za kisikom ili invazivnim metodama liječenja takve bolesnike treba hospitalizirati kako bi im se pomoglo i spasilo život, dodao je.

Istaknuo je da je u zimskim mjesecima veći broj respiratornih infekcija koje zajedno izazivaju veći broj oboljelih. Dodaje da će, kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

– Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine.

Kazao je i da ljudi ponekad misle da je Covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili te da 1% smrtnosti u općoj populaciji ne znači ništa posebno.

– No iako je smrtnost u općoj populaciji 1%, ovisno od države do države, smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji.

Govoreći o mogućnosti “sudara virusa gripe i Covid-19”, Čivljak je kazao da postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, iz Kine i nekih azijskih država u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike Covid-19, jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog Covid-a i kod onih koji su umrli od Covid-a bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s nekim drugim respiratornim virusom, a naječšće se radilo o virusu gripe.

– U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost, rekao je zamjenik ravnateljice Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Rekao je da se zdravstveni djelatnici boje, od početka epidemije Covid-19, da se među njihovim redovima ne proširi epidemija.

– Ako veći broj zdravstvenih djelatnika bude onemogućen u pružanju zdravstvene skrbi to bi moglo otežati skrb za bolesnike. Stoga apeliram na sve zdravstvene djelatnike, da se oni u prvom redu pridržavaju epidemioloških mjera, ali i svo ostalo pučanstvo Republike Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja o cjepivima, rekao je da postoji 10-ak cjepiva koja su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, a to znači da su ona najbliža tome da dobiju licencu i da im bude odobrena primjena.

– Neka se cjepiva primjenjuju u Kini i Rusiji, ali u ograničenim uvjetima. Za sada, u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu. No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja su izdvojena da bi se mogla naći i na hrvatskom tržištu, dodaje.

Pojašnjava da Hrvatska spada među države EU-a, za koje je prije mjesec dana potpisan ugovor i prednarudžba za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu EU. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu. Čivljak dodaje kako se očekuje da će, ako završi treća faza kliničkog ispitivanja i kada se ono pojavi na tržištu, onda ono biti dostupno i hrvatskim građanima.

Čestitao je Istri kao regiji da zadrži nisku stopu zaraze te se nada da to nije odraz manje stope testiranja.

– Treba slijediti taj svijetli primjer, da ako se propisane mjere striktno pridržavaju, onda se može među građanima zadržati niska stopa zaraženih koronavirusom, izjavio je Čivljak, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari