25.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Božinović: Nije isključeno da je motiv napada pred Vladom bilo nešto drugo...

Božinović: Nije isključeno da je motiv napada pred Vladom bilo nešto drugo osim ranjavanja policajca; Otkrio i čija su ideja COVID redari

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u Dnevniku Nove TV. S njime je razgovarala Sabina Tandara Knezović.

Ministar Davor Božinović kaže da će istraga utvrditi je li premijer Andrej Plenković bio meta napada pred Vladom u ponedjeljak.

“Kriminalističko istraživanje traje. Osoba, počinitelj je došao pred sjedište Vlade na Markov trg, ranio osobu iz osiguranja, pucala po prozorima Vlade, sigurno se ne može isključiti da je njegov motiv bio nešto drugo od onog samog ranjavanja policijskog službenika”, kaže Božinović i doda je da policija vrlo predano radi na ovom slučaju.

“U trenutku kada policija bude mogla podijeliti informacije s javnosti, to će i učiniti. Motiv se također još istražuje”, poručuje ministar unutarnjih poslova.

O prozivkama premijera Plenkovića koji je predsjednika RH Milanovića optužio da je “sijao sjeme zla”, Božinović kaže da se to vjerojatno odnosi na razdoblje 2016. kada su se u kampanji, kaže, koristile “teške kvalifikacije” protiv Andreja Plenkovića.

“Tada je poslana jasna poruka da HDZ želi smjestiti u desni centar, što je i uspio. U tom trenutku bilo je puno aktera među kojima i čelnik glavne oporbene stranke koji je sa svojim izjavama želio dekredibilizirati Plenkovića kao šefa HDZ-a”, kaže Božinović.

Izjave koje se mogu čuti iz Sabora, Božinović kaže da na neki način pokušavaju opravdati ovaj “teški zločin”.

“Već sada ga se može ocijeniti kao težak pokušaj ubojstva. Svatko tko u jednoj takvoj situaciji pokušava prikupiti neki politički poen ili je krajnje zlonamjeran ili ne zna što čini”, kaže ministar.

Govoreći o radikalizaciji koja se posljednjih dana spominje, Božinović podsjeća na moto HDZ-ove kampanje “Mijenjam HDZ, da bi mijenjao Hrvatsku”.

“Andrej Plenković je kao europski političar, demokrat. Imao je otpor u stranci koji nije bio mali, međutim on je taj otpor riješio demokratskim putem i to je jedini ispravan put kako pobijediti političke protivnike”, brani Božinović premijera i stranačkog šefa koji je kao “huškače” prepoznao Domovinski pokret Miroslava Škore i Most.

O istrazi oko poruka podrške napadaču na Markovom trgu koje su se pojavile na društvenim mrežama, ministar Božinović rekao je kako ta istraga “ide dobro”.

Na pitanje planira li se Arena Zagreb ponovno osposobiti za prihvat oboljelih od koronavirusa, ministar kaže kako će se to procijeniti Ministarstvo zdravstva s obzirom na epidemiološku situaciju za koju kaže da nije dobra.

“Današnja brojka od 793 novozaraženih je ozbiljna i trendovi nisu dobri, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Trendovi su zabrinjavajući, svijet iz dana u dan bilježi rekorde, a tako nažalost i mi u Hrvatskoj i to će neminovno voditi prema većem broju oboljenja, hospitalizacija i većem broju ljudi koji će preminuti od posljedica COVID-19”, kaže ministar.

Rekao je da će ugostitelji razgovarati i s ministrom Aladrovićem o zahtjevima za nadoknadu štete zbog mjera koje su donesene.

“Ugostitelji znaju da je Stožer i HZJZ uložio velik napor da bi u ovoj situaciji oni kako tako mogli raditi. Ne prijeti se nikakvim kaznama za nepoštivanje mjera, i nije konobar taj koji će prijetiti gostima koji su došli popiti kavu. Sama institucija COVID redara koja postoji u nekim zemljama uvedena je na prijedlog ugostitelja, a radi se o tome da se podigne svijest. Da vlasnik restorana ili kafića bude svjestan da je on taj koji bi trebao upozoriti gosta da treba staviti masku dok ne konzumira jelo ili piće”, kaže Božinović i poručuje:

“Bitku protiv koronavirusa ne možemo dobiti odlukama Stožera, i komentarima u medijima. Ovu bitku možemo dobiti samo ako svatko shvati da ako se ponaša odgovorno spašava nečiji život. Ne nužno svoj, pogotovo mladi, nego spašavaš nečiji život. Samo solidarno, zajednički. Drugačije ne ide”.

VIDEO Plenković otvorio vrata hapšenjima u “gnijezdima mržnje”, Domovinski pokret, Bujica, Hrvatski tjednik… Optužio i Milanovića

Profesor kaznenog prava objasnio da postoji zakon za hapšenja u Plenkovićevim “gnijezdima mržnje”

Milanović odgovorio na “gnijezda mržnje”: Bilo bi dobro da predsjednik Vlade, umjesto da iz Brisela zapomaže i jadikuje…

Vidović-Krišto o Plenkovićevoj briselskoj najavi hapšenja: U maniri bivšeg komunističkog čelnika Miloša Žanka

Škoro, kojeg je Plenković nazvao klaunom: Najave uhićenja iz totalitarnih vremena… dno političkog djelovanja narcisoidnog briselskog manipulatora

Najnovije

Još iz rubrike