Bomba teška 5,4 tone eksplodirala u Poljskoj: Desetljećima je mirno ležala

Takozvana “potres bomba” (earthquake bomb) iz Drugog svjetskog rata eksplodirala je u utorak 75 godina nakon rata i to nakon neuspjele podvodne operacije njenog uklanjanja u Poljskoj.

Bomba od 5,4 tone (12.000 kilograma) koja je eksplodirala u visokom snopu vode i pare ispod kanala Piast, ključnog kanala u Baltičkom moru za njemačke ratne brodove tijekom Drugog svjetskog rata. Bomba je sadržavala približno 2,4 tone (5300 kilograma) eksplozivnog materijala, što je čini najvećom te vrste koja je ikad ostala u Poljskoj, prema 8. obalnoj obrambenoj flotili poljske mornarice. Otprilike 750 ljudi evakuirano je iz obližnjeg grada Swinoujscie prije akcije deaktiviranja bombe u utorak. Eksplozija nije bila iznenađenje – stručnjaci su rekli kako su šanse bile 50:50 (hoće li ili ne eksplodirati).

Ronioci su prošli bez ozljeda, a u eksploziji nije ozlijeđen nijedan prolaznik, kažu dužnosnici. Eksploziv, poznat kao bomba Tallboy, britansko je kraljevsko zrakoplovstvo (RAF) bacilo u napadu na njemačku krstaricu Lutzow 1945. Bomba je promašila cilj i pala na dno kanala, gdje je utonula duboko u blato i mirno “ležala” desetljećima. Inače, bomba je otkrivena još prošle godine. Poljska mornarica koristila je robota za uklanjanje bombe u pokušaju da sve prođe bez detonacije, ali je proces, poznat kao deflagracija, pošao po zlu – javlja BBC.

Glasnogovornik mornarice Lt-Comdr. Grzegorz Lewandowski je izjavio: “Predmet se može smatrati neutraliziranim. To više neće predstavljati nikakvu prijetnju brodskom kanalu Szczecin-Swinoujscie ”, rekao je u utorak. “Operacija je izvedena savršeno i sigurno”. Dužnosnici nisu htjeli bombu “riješiti” kontroliranom detonacijom , jer su strahovali da bi mogla prouzročiti štetu na obližnjem terminalu za prirodni plin. “Terminal je neozlijeđen i nije bilo nikakve druge štete nakon podvodne eksplozije”, rekao je gradonačelnik Swinoujscie. Okupirana Poljska bila je teško bombardirana u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, a neeksplodirana streljiva i dalje se svake godine iskapaju širom zemlje, prenosi RTL.

Facebook Komentari