Zatvorili Sjevernu Irsku: Nema niti okupljanja u domovima

Ministrica Arlene Foster potvrdila je niz strožih ograničenja u obraćanju Skupštini Sjeverne Irske nakon ‘duboko zabrinjavajućeg’ povećanja broja slučajeva zaraze i hospitalizacija.

Pubovi i restorani zatvorit će se na četiri tjedna, osim dostava hrane, dok će se škole zatvoriti na dva tjedna – uključujući listopadsku pauzu za Noć vještica – od 19. do 30. listopada.

Supermarketi neće moći prodavati alkohol nakon 20 sati, a prodavaonice brze hrane i hrane za ponijeti morat će se zatvoriti u 23 sata.

Frizeri, kozmetičari i slična zanimanja morat će zatvoriti vrata, osim onih koji pružaju osnovne zdravstvene usluge.

– Svjesni smo da će ovo biti teška i zabrinjavajuća vijest za mnoge ljude. Izvršna vlast donijela je ovu odluku jer je nužna. Ovaj korak ne podnosimo olako – kazala je ministrica Foster.

Mjere predstavljaju značajno pojačavanje restrikcija u Sjevernoj Irskoj. Ministrica Foster naglasila je da se nastavlja postojeća zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, zajedno s ograničenjima brojeva koji se mogu sastati u vrtu.

Okupljanja u domovima ograničena su na 10 osoba iz dva domaćinstva. Ljudima se savjetuje da rade od kuće gdje je to moguće, a sveučilišta bi trebala održavati predavanja koliko su u mogućnosti.

Teretane mogu ostati otvorene, ali samo za individualni trening. Sportovi koji su organizirani u dvoranama u zabranjeni.

Ovaj potez Sjeverne Irske stvorit će dodatni pritisak na britanskog premijera Borisa Johnsona koji se suočava sa zahtjevima da napravi sličnu stvar i u Velikoj Britaniji, pišu 24sata.

Facebook Komentari