Generala Jelića, koji je primio odlikovanje od Milanovića, sada progoni DORH, ide istraga jer je BiH tražila

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, postupajući po zamolnici za preuzimanje kaznenog progona Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, preuzelo kazneni progon protiv hrvatskog državljanina (1970.) protiv kojeg je Tužiteljstvo-Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u vezi s točkom a), d), e), i k), a u svezi sa člankom 29. i 180. stavak 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon preuzimanja kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv navedenog hrvatskog državljanina (1970.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, opisano po članku 120. stavak 1. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika opisano po članku 122. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, piše DORH.

Riječ je o Zlatanu Miji Jeliću, generalu HVO-a i Hrvatske Vojske, a u BiH optužen je za ubojstvo i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika u Mostaru 1993. godine.

“Ja sam dao svoj iskaz pred Županijskim sudom u Zagrebu i otkad je pokrenut spor na Sudu u Sarajevu, nisam pozivan tamo jer imam samo državljanstvo Republike Hrvatske. Nisam počinio niti jedan zločin za koji me optužnica BiH tereti. Hrvatima se u BiH sudi po retroaktivnom zakonu koji je donesen 2003, a usvojen 2005”, pojasnio je u kolovozu prije nego mu je Zoran Milanović uručio odlikovanje.

Rekao je kako se odlikovanje dodjeljuje postrojbama HVO-a koje su imale veliku ulogu u oslobađanju teritorija Republike Hrvatske i zapadne Bosne.

Zlatan Mijo Jelić: Reakcije koje su pristigle iz BiH su politikanske

Facebook Komentari