Stjepan Skuliber otkrio sve detalje požara u Mariji Bistrici: Buktinja je došla gotovo do oltara

Foto: RTL

Noćas oko tri sata u dvorištu Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici izbio je požar, a u potpunosti je izgorjela zgrada gdje je bila dvorana te predavaonica za mlade koja se nalazi uz crkvu. Šteta je ogromna, a sanacija je u tijeku. Uzrok požara još uvijek nije poznat.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber komentirao je okolnosti požara koji je izbio.

”Noćas u gluho doba noći, u 2:55h dobili smo dojavu o požaru u krugu svetišta i naše bazilike. Vrlo brzo, vatrogasci su u vrlo kratkom vremenu već bili ovdje na mjestu intervencije, za četiri minute, a ja sam došao nekih pola sata nakon toga. Požar je već bio u razbuktaloj fazi. Krovište je već gorjelo, bilo je jako ružno za vidjeti, velika buktinja i veliki plamen, ali vatrogasci su se brzo prikupili i došla su dva vozila DVD-a Marija Bistrica, došlo je i drugo vozilo iz Zaboka i brojni drugi. Vrlo brzo se prikupilo desetak vatrogasnih vozila i 30 vatrogasaca koji su spremno odgovorili na ovaj izazov koji je ova noć stavila pred nas”, kazao je Skuliber.

Skuliber kaže da je cilj brze reakcije bilo sprječavanje širenja vatre na druge objekte. ”Kada smo došli i vidjeli u kojoj fazi je požar, cilj je bio zaustaviti požar u tim srazmjerima gdje je on već bio. Dakle, zaustaviti širenje prema oltaru crkve na otvorenom jer je on praktički došao gotovo do oltara, dakle, i do sobe za razglas koja je isto zahvaćena požarom. Međutim, spriječilo se daljnje širenje vatre prema oltaru i crkve na otvorenom, prema orguljama koje su u crkvi, taj dio se zaustavio. Isto tako, uspjeli smo spasiti krovište preko 50 metara velike gospodarske zgrade i ostale popratne zgrade, novu pjevaonicu, garažu, taj dio su vatrogasci uspjeli spasiti u okvirima u kojima smo ga praktički i pronašli kad smo došli”, zaključio je Skuliber, piše RTL.

Facebook Komentari