Protiv Dane Budisavljević je podnesena kaznena prijava?

Nevladina organizacija Hrvatski svjetski kongres podnijela je kaznenu prijavu protiv Dane Budisavljević (45), redateljice filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, izvijestili su na službenoj stranici HSK.

U priopćenju navode kako prikazani film u sebi sadrži mnoštvo neistina i laži te je kao takav uvršten u školski kurikulum. Tvrde kako u filmu nema objašnjenja na koji je način Diana Budisavljević spasila deset tisuća djece, ne spominju se liječnici koje je u pomoć djeci slalo Ministarstvo zdravstva, ni druge aktivnosti Ministarstva udružbe NDH…. Osim toga, navode kako film koji je prikazan kao dokumentarni, površno, jednostrano i pristrano prikazuje složene povijesne okolnosti toga vremena, prenose 24sata.

– Prave činjenice prikazane su krivo ili su prešućene. To filmu daje apsolutno drugo značenje u odnosu na prave, istinite činjenice navedene u Dnevniku. Na taj je način autorica filma prave i povijesno relevantne činjenice krivotvorila i film prikazala kao pravi s ciljem dovođenja gledatelja u zabludu glede istinitosti tih činjenica – piše u priopćenju.

Hrvatski svjetski kongres svoje je obrazloženje za prijavu iznio u 16 točaka. Večernji list piše kako nije poznato je li kaznena prijava zaista podnesena, a redateljica Budisavljević im je rekla kako nema informacije od DORH-a da je protiv nje podignuta kaznena prijava.

Facebook Komentari