Otvoreno HRT-a: Kako riješiti sigurnost na Trgu sv. Marka?

Pucnjava i ranjavanje policajca na Trgu svetog Marka otvorili su niz sigurnosnih pitanja.

Kako osigurati trg na kojem se nalazi centar političke moći – Vlada, Sabor i Ustavni sud? Treba li ga zatvoriti za promet, građane i turiste? Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama gdje se, kao jučer, masovno slavi napadača i daje mu se potpora?

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako ovaj događaj vode kao pokušaj teškog ubojstva tri policijska službenika.

– Ovdje se radilo o ugrozi još dva policijska službenika. Oni su odbili napad nakon što je jedan od njih uzvratio napadaču.

Dodao je da policija radi opsežno kriminalističko istraživanje kako bi se došlo do motiva ovog događaja, te da nemaju indicije da se radi o osveti i da je počinitelj imao nešto protiv policijskog službenika.

Sigurnosni stručnjak Mate Laušić rekao je da se u svom poslu vodio sa 3 P -predviđanje, planiranje i postupanje.

– Predviđanje da predvidiš da nemoguće može postati moguće. Kod planiranja sam se postavljao kao napadač. Objekt, prostor ili događaj prosmatrao sam kao svoju metu i znajući što ga sve štiti promišljao sam kako bi probio sve te sustave i onda sam u promišljao protumjere. Postupanje – proigravanje scenarija mogućih napada da nemoguće može postati moguće.

Istaknuo je da je uvjeren da napadač nije jučer prvi put zakoračio na Trg svetog Marka, već je da je dolazio prije i snimao situaciju.

Milina je rekao da zasad nema potvrde da je napadač prethodno dolazio i pripremao.

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) smatra kako u jednom dijelu treba postrožiti kretanje na Markovom trgu.

– Potpredsjednik Vlade Tomislav Medved neposredno nakon događaja izjavio je da je Hrvatska sigurna zemlja. Apsolutna sigurnost ne postoji, rekao je Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost (HDZ), ali dodao je da je Hrvatska prema svim relevantnim kriterijima, u svijetu u kojem živimo, još uvijek vrlo sigurna zemlja.

– Ovaj slučaj ne oslikava stanje sigurnosti u cijeloj državi. Hrvatska je sigurna zemlja i hrvatsko društvo je tolerantno društvo u kojem ne postoje zabrinjavjuće istaknuti ekstremi, rekao je.

Na pitanje kako riješiti sigurnost na Trgu svetog Marka Laušić je rekao elastično, ali da bude prisutna sigurnost.

– Mjere suprotstavljanja postaviti što dalje od nekog objekta ugroze. Što dalje da bi se uočilo nešto suspektno, i da videonadzor javlja suspektnu situaciju i onda ići ususret tome i riješiti dilemu opasno-neopasno. Nije osiguranje nitko nigdje. Onda postavimo barijere, blokade i sve je riješeno. To nije poanta, to će i dalje biti turistička ruta i prolazit će građani, piše HRT.

Kad je riječ o govoru mržnje, Bauk je rekao da mu je ta situacija neobjašnjiva i pozvao je sve koji to napišu da zamisle da je ranjeni policajac bio njihov brat, otac ili neki bliži rod.

Milina je rekao da policija prati što se događa na društvenim mrežama i da je na njihovu inicijativu profil napadača brzo zatvoren.

Glavni ravnatelj policije rekao je da imaju prijedloge rješenja za Markov trg te da je sada potrebno uskladiti da taj prostor bude pod odgovarajućim sigurnosnim mjerama, kako bi se spriječila bilo kakva ugroza, a opet da za građane i turiste sve normalno funkcionira.

Facebook Komentari