Mateša nema dvojbi: Maksimir treba sravniti sa zemljom, svaka uložena kuna je bačeni novac!

Foto: Media Servis

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i bivši premijer s najdužim mandatom Zlatko Mateša tvrdi da će se Olimpijske igre u Tokiju održati unatoč pandemiji Covida-19.

“Sada je sto posto da će Igara biti. Prije tri tjedna predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao mi je da će se Igre u Tokiju sigurno održati. Potvrdio je to i premijer Japana i čelništvo Organizacijskog odbora”, poručio je Mateša u ovotjednom Intervjuu tjedna Media servisa.

Igre će se održati pod strogim zdravstvenim protokolima jer će u olimpijskom selu biti više od 10.000 sportaša i nemoguće je izbjeći međusobne kontakte. Predsjednik HOO-a ima informaciju da se razrađuje nekoliko scenarija.

“Sada dolazimo do tog jako dobrog pitanja. Najvažnije je zdravlje sportaša u olimpijskom selu i režimu boravka u njemu. Naravno tu su dolasci – odlasci i izbjegavanje kontakata na tom putu”, objasnio je Mateša.

Recimo da cjepivo bude gotovo do kraja godine, vrlo lako je moguće da mnogi neće biti u prilici doći do njega, pogotovo sportaši iz siromašnijih zemalja. Već u startu neće svi imati jednake uvijete za odlazak u Tokio, a mnogo njih još se nije kvalificiralo za OI.

“Teško je o tome govoriti i pitanje je kako će se odigrati kvalifikacije jer neke počinju već krajem godine i teško da će svi imati jednake uvijete. S tim se mora živjeti i morat će se žrtvovati mnogo toga da do Igara dođe. To sve može biti upitno”, rekao je Mateša.

Završnica NBA lige odigrana je do kraja. To je bio savršeni model u kojem su košarkaši bili u izolaciji nekoliko mjeseci u Orlandu, a za njih je u organizaciji radilo nekoliko tisuća ljudi. “Bit će to izazov za organizatore, ali mene brine nešto drugo”, poručio je Mateša.

“Kada govorimo o košarci mene više brine što naši igrači zbog promjene termina NBA-a neće moći igrati za Hrvatsku”, upozorio je Mateša.

“Što se tiče financiranja sporta – tu nemamo problema. Treneri su i u vrijeme lockdowna primali plaću. Vlada i Ministarstvo turizma i sporta pomogli su nam maksimalno”, rekao je Mateša.

“Financiranje priprema sportaša i trenera odvija se potpuno normalno, a svima je produženo za još godinu dana, do novog termina Tokija”, pohvalio se Mateša.

Lijepa je vijest da su u Ministarstvu turizma i sporta potpisana 23 ugovora o sufinanciranju izgradnje, građevinskih zahvata i opremanja sportskih objekata u 2020. godini. Sutra se u Ligi nacija naši Vatreni igraju protiv svjetskih prvaka Francuske, a svjetski doprvaci još uvijek igraju na stadionima koji jedva dobivaju uporabnu dozvolu.

“Maksimir treba sravniti sa zemljom jer tu nema nikakve mogućnosti poboljšanja i svaka uložena kuna je bačeni novac. Na tom istom mjestu, zbog tradicije napraviti stadion koji je primjeren glavnom gradu jedne zemlje u Europskoj uniji. Zagreb je zaslužio stadion, koji će biti dimenzioniran u skladu s našim potrebama, a to je za 30.000 ljudi. Mislim da smo vrlo blizu toga”, zaključio je Zlatko Mateša u ovotjednom Intervjuu tjedna Media servisa, prenosi RTL.

Facebook Komentari