David Gabelica: Zračni promet u kolapsu; Teško je reći koliko će kriza biti duboka, promet opet pada

Foto: RTL

U zračnom prometu problemi su još i veći. I to svuda u svijetu. Pandemija je žestoko pogodila zrakoplovnu industriju koja se suočava s većim problemima čak i od turizma.

Zračne luke diljem svijeta, kao i one domaće, bore se sa snažnim padom prometa zbog korone.

Dubrovačka zračna luka u prvih devet mjeseci bilježi pad od 88 posto dok je kroz zadarsku ove godine prošlo 84 posto manje putnika. Split također ima pad od 81 posto, a zagrebačka zračna luka zabilježila je 70-postotni pad kumulativnog broja putnika.

Gost RTL-a Danas bio je član Uprave Međunarodne zračne luke u Zagrebu David Gabelica. S njim je razgovarao Boris Mišević.

“Jako je teško reći koliko će ova kriza biti duboka i koliko će trajati. Mi smo očekivali oporavak tokom ljeta, ali on se nije dogodoi. Sad opet promet pada, ne pada jače jer smo imali mjeseca kad nije gotovo ni bilo letova. Mi smo na minusu od 75-80 posto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Gabelica.

Na pitanje hoće li im biti potrebna pomoć Vlade, član Uprave Međunarodne zračne luke u Zagrebu kaže:

“Mi smo na neki način dobili pomoć Vlade. Ministarstvo rada ima niz mjera. Reorganizirali smo se, sa sindikatima rano dogovorili mjere, za 15 posto smanjili plaće. Ako kriza bude duboka, cijeli sektor će trebati državnu pomoć”, jasno će.

A što kada sve ovo jednom bude iza nas. Hoće li se ljudi vratiti putovanjima ili će još uvijek vladati strah?

“Ja ne bi rekao da vlada strah. Međutim, vlada gnjavaža. Ne znate koja su pravila od zemlje do zemlje. Morate uložiti 3 tisuće kuna za testove za obitelj recimo. Kada bude cijeli postupak putovanja sigurniji, onda će biti i putovanja”, rekao je na kraju razgovora za RTL.

Facebook Komentari