Testirajte ga sami: Pravi med rastapa se dugo, patvoreni brzo

Milan Tenčić iz Labina s medom medljikovcem ukupni je pobjednik, a šampioni su Stjepan Antolčić iz Velike Gorice s kestenovim medom i tvrtka MikicaOs iz Osijeka s bagremovim medom.

Rezultati su to ocjenjivanja meda u Osijeku. Stručni žiri s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Agronomskog fakulteta u Zagrebu ocjenjivao je 105 uzoraka, najviše cvjetnog meda, ali i bagrema, kestena, lipe, koje su poslali iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije. S priobalja je došla samo jedna kadulja i nekoliko vrijesa. No pčelari su poslali i rijetke vrste, med od divlje trešnje te od maklena. Žiri je dodijelio više zlatnih i srebrnih medalja.

– Šampion ovoga ocjenjivanja je medljikovac, med koji se pojavljuje svake pete ili desete godine. Vrlo je kvalitetan, a teglica stoji između 70 i 100 kuna. Taman je, ima specifičnu aromu te puno minerala i vitamina. Medljikovac nastaje od lisnih uši koje sišu sok na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću. Taj sok pčela prerađuje u med. Nema ga svake godine nego kad se pojave lisne uši – pojašnjava Slavko Stojanović, pčelar i predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Dodao je da je popularan med s raznim dodacima, poput oraha, kima… No kaže da u med ne treba stavljati ni matičnu mliječ jer ona nakon 24 sata izgubi kvalitetu, pa ju je najbolje uzimati čistu, kako je pčelari pripreme, sušenu u granulicama ili kao želatinu.

Kvalitetnim medom smatra se svaki koji nema dodataka, mora izražajno mirisati na lipu, bagrem ili neku drugu svoju sastavnicu. Prirodno svojstvo meda je kristalizacija. No neke vrste meda kristaliziraju se sporije, neke brže, kao uljana repica, pa to nije dobar pokazatelj jer i patvorina se može kristalizirati.

– Mnogi kupuju tekući med jer misle da kristalizirani ne valja, a u tekućem se može svašta podvaliti. Je li med pravi, može se provjeriti na više načina. Kad žličicu pravog meda stavite u čašu vode, past će na dno i ostati u obliku piramide, kako je i curio, i treba mu dulje da se rastopi. Patvoreni se brzo rastopi. Ako kap meda stavite na nokat, ona ostane u kuglici, a ako se odmah počne širiti, med ima višak vode. Pravi med gori, na štapić za uši stavite malo meda, utrljate ga i zapalite. Patvorina ne gori. Što je med gušći, to bi trebao biti bolji. Ako se okrene staklenka naopako, u medu mora krenuti kugla zraka i sporo se pomicati. Ako ide prebrzo, med je prerijedak – dodaje Stojanović.

Hrvatski Savez pčelara izborio se da na staklenci mora pisati koliki je udio kojeg meda, domaćeg i uvoznog. Domaći pčelari mogu zatražiti oznaku Med hrvatskih pčelinjaka. Med bi trebalo koristiti cijele godine, ne samo zimi, a njime se može zamijeniti šećer. No med se ne smije staviti u vrući napitak jer se tako unište njegova ljekovita svojstva, pišu 24sata.

Facebook Komentari