Razlozi zašto ljudi sve kasnije ulaze u brak ili ga uopće ne žele

Nerijetko ćete danas čuti mlade da se ne žure u brak ili da se neće uopće vjenčati. Ako i žele u brak, velika većina njih ne želi to učiniti na tradicionalan način ili barem ne potpuno. Svaka generacija odbaci dio društvenih normi svojih roditelja i stvara svoja pravila i svoj život. Milenijalci su (rođeni od kraja 70-ih do 2000.g.) gledali svoje roditelje i učili na njihovim greškama.

Gledali su i iskusili što znači kada ti se roditelji razvedu, gledali su što znači klasična podjela uloga u obitelji i kako se očekuje od muškarca da prehranjuje obitelj. Iako su se žene od ovog posljednjeg očekivanja već odavno odmaknule, u mnogim našim krajevima on je i dalje prisutan.

Prema istraživanju Pew, današnjih 25 posto mladih neće se nikad vjenčati. Ovo su najčešći razlozi zašto to (vjerojatno) neće učiniti:

Medeni mjesec – Očekuje se da odete i na medeni mjesec, koji također košta. Mnogi parovi ne mogu si priuštiti taj dodatni financijski teret.

Dugovi partnera – Tu su i međusobni dugovi. Ulaskom u brak dobivate i dugove svog bračnog druga, a ako ih i nemate, zajedno ćete ih stvoriti jer ćete – ili plaćati skupu stanarinu ili “imati sreće” da imate stabilne poslove i možete dići kredit pa se zajedno zadužiti na narednih 30 godina. To ništa ne mora biti tako, mnogi parovi ulaskom u brak financijski profitiraju jer zajedno imaju veći budžet, no to je svakako stavka o kojoj današnja mlada generacija itekako realno razmišlja.

Učili su na roditeljskim greškama – Gledali su roditelje kako ostaju cijeli život u nesretnom braku ili su se razveli. U mnogim našim krajevima razvod je i dalje nezamisliv pa čak i sramota jer ste dali svoju riječ da ćete ostati cijeli život zajedno. No ako ste dijete koje je cijeli život gledalo nezdrav odnos svojih roditelja koji se neprestano svađaju ili uopće ne razgovaraju, dobro ćete razmisliti želite li brak.

Sami sebi su bitniji – Žele shvatiti tko su oni i što oni žele, a to je često nemoguće shvatiti u 20-ima.

Pravi partner se ne nalazi nužno u 20-ima – Mnogima treba više vremena da nađu osobu s kojom doista žele provesti život, i to je u redu.

Neće svi naći savršenog para do 25. ili 30. godine.

Oni i rade na drugačiji način – Puno današnje generacije radi od doma i ne želi raditi u uvjetima od 9-17 sati. To je samo još jedan od primjera kako današnja generacija mladih odbacuje dosadašnji način funkcioniranja.

Stvaraju svoj svijet u kojemu brak nije nužan.

To nije nešto što se mora – Oni ne smatraju da je brak zlo niti osuđuju ljude koji se žene. Njima jednostavno brak nije nešto što se “mora”. Ako budu to htjeli u nekom momentu u životu, vjenčat će se, ali neće sebi stvarati pritisak da moraju.

Kad dođe njihovo vrijeme – Vjenčat će se kad oni osjete da su spremni – i emotivno i financijski. To će vjerojatno biti kasnije nego što to prijašnje generacije očekuju, ali bit će na njihov način.

Radit će to na svoj način – Kada se i budu vjenčali vjerojatno se neće raditi o tradicionalnim proslavama koje uključuju dolazak po mladu, kupovanje mlade, svadbenu salu… Bit će onako kako oni žele da bude. Onako kako bi i trebalo biti za svaki par. Bez pritiska društva i bližnjih, prenose 24sata.

Facebook Komentari