Ravnatelj Milina otkrio što nije bio motiv napada na policajca pred Vladom RH, i objasnio reakciju drugih policajaca prema napadaču

Danijel Bezuk (22) iz okolice Kutine jutros se oko osam sati uputio pješice prema Trgu sv. Marka, na koji je došao sa sjeverne strane i iz dugog oružja, najvjerojatnije kalašnjikova, rafalno zapucao na policajca koji je stajao na ulazu u zgradu Vlade RH. Tog je policajca pogodio s četiri metka i dok je ranjeni uz zid bježao prema južnoj strani Trga sv. Marka, iz pravca Sabora reagirala su dva policajca pucajući na napadača. Bezuk je uzvratio paljbom prema njima i pobjegao prema sjeveru, pa kroz šumu došao do Jabukovca za 20-ak min, te si oduzeo život.

Milina na RTL-u o napadu: Nemamo niti jednu indiciju da bi bilo koji policijski službenik bio neposredna meta

Nakon što je jutros nešto iza osam sati mladić teško ranio policajca ispred zgrade Vlade ponovno je, između ostalog, otvoreno je niz pitanja, među njima i ono vezano uz sigurnost na Markovu trgu, ali i načina na koji je policija reagirala te dostupnost oružja.

U međuvremenu je završila višesatna operacija ranjenog policajca i on je stabilno, a još traje pretres obiteljske kuće napadača koji se nekoliko minuta nakon napada za koji se motiv još ne zna, ubio.

‘Utvrdili smo trasu kretanja napadača, sigurnost građana nije bila ugrožena’

”Policija rasvjetljava sve okolnosti ovog događaja koji se zbio jutros oko osam sati i šest minuta, utvrđujemo trasu kretanja i koliko smo dosad utvrdili nije bilo prethodne ugroze građana niti je oružje nošeno vidljivo, niti je bilo dojave da je oružje nošeno vidljivo u prostoru, ni oko Trga Svetog Marka, niti u Zagrebu. Policija je utvrdila u velikom dijelu trasu njegova kretanja, ali ne mogu zasad o tim detaljima, a ono što mogu jest reći da sigurnost građana drugih nije bila ugrožena”, kazao je za RTL Danas glavni ravnatelj policije Nikola Milina u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Ivanom Ivandom Rožić.

‘Nije bilo nikakve dostave oružja kolicima, motiv napada i dalje je nepoznat’

”Sve se još detaljno balistički obrađuje, nije bilo nikakve dostave nekakvim kolicima, a moram reći jer to možda nije dovoljno rečeno i da je drugi policijski službenik uzvratio – upotrijebio vatreno oružje, ali i da je počinitelj upotrijebio vatreno oružje osim prema ozlijeđenom policijskom službeniku i prema još dvojici njih, dakle praktično su trojica policijskih službenika bila ugrožena u ovoj situaciji”, kazao je Milina.

Pitanje motiva za napad i dalje je otvoreno, naime, ”zasada nemamo niti jednu indiciju da bi bilo koji policijski službenik bio neposredna meta ili osobno povezan s počiniteljem”, istaknuo je glavni ravnatelj policije.

‘Sve je obavljeno prema pravilima struke’

”Policijski službenici koji su bili vani bili su angažirani na postupanju prema počinitelju, alarmirani su svi koje je trebalo alarmirati i ne može se reći da nije reagirano na pravi način”, istaknuo je Milina.

Angažirane su sve potrebne snage i za oko 24 minute stvari su bile pod kontrolom, sve će se to potvrditi i kroz dokazne radnje, kazao je i dodao da je sve napravljeno prema pravilima struke i kada je riječ o zatvaranju prometa.

‘Pronašli smo oružje, a na Markovu trgu mijenjat će se režim kretanja’

”Pronašli smo oružje koje dovodimo u vezu s ovim događanjem – radi se o dugom vatrenom oružju, dalje je to stvar naših balističara i vještačenja. Sada se prikupljaju obavijesti, provode dodatne dokazne radnje i javnost će o svemu biti obaviještena”, kazao je Milina.

Što se tiče budućnosti Markova trga, imali smo pojačane ophodnje, napravljeni su elaborati s određenim tehničkim rješenjima, nakon ovog događaja mi definitvno moramo poduzimati dodatne korake i sloboda kretanja u prostoru štićenih objekata neće biti kao sada, kazao je Milina te istaknuo da rade na prevenciji kada je riječ o oružju među građanima.

Splitski neuropsihijatar o pucnjavi pred Vladom RH: Nešto je trulo u državi Danskoj

FOTO Ovo je mladić iz Kutine koji je izrešetao policajca na Markovu trgu

Facebook Komentari