Nacionalni stožer: Od danas obavezne maske u kafićima i na zatvorenom

Screenshot: N1

Zbog pogoršane epidemiološke sitaucije Stožer civilne zaštite RH donio je nove epidemiološke mjere koje su na snazi od danas. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je nakon predstavljanja novih mjera da će napraviti sve da više nikad ne dođe do potpunog ili segmentalnog lockdowna.

– Broj zaraženih se kontinuirano povećava. Današnji broj od 181 zaraženih ne bih ocijenio kao realan zbog smanjenog broja testiranja vikendom. Ne možemo biti zadovoljni situacijom u Hrvatskoj iako ona ne odudara od stanja u Europi – kazao je ministar Božinović ponavljajući da su i dalje prva linija obrane od epidemije standardne mjere nošenja maski i održavanje fizičke distance.

– Od trenutka popuštanja mjera u svibnju stožer je apelirao prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu tih temeljnih uputa. Velik dio građana je to prihvatio, hvala im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini. Zbog tih drugih su države, a tako i Hrvatska, prisiljene na mjere – kazao je Božinović.

Ministar je otkrio da su za događaje koji imaju preko 50 gostiju propisane nove mjere, a za svako takvo događanje mora se tražiti dozvola. To se odnosi na svadbe, pogrebe, sportske događaje, kulturne programe, kinoprojekcije i slično. Novost je i da gosti u ugostiteljskim objektima moraju nositi maske, odnosno ne moraju samo kada sjede na svom mjestu. Maske moraju nositi po novom i vjernici u crkvama. Za sutra se planira i set mjera za organizaciju rada u ugostiteljskim objektima.

– Pozivamo sve na još strpljena, solidarnost, racionalnost jer to je najviše što bi kao članovi društva trebali učiniti – zaključio je ministar Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da svi oni koji ne moraju nositi maske ni u kojoj situaciji bit će navedeni u dokumentu sa izuzećima koji će naknadno biti objavljen. Govoreći o nošenju maski na otvorenom kazao je da se to odnosi na sve situacije gdje se ne može održati razmak, npr. ispred bankomata, na stajalištima autobusa, tramvaja…

Ukupno su hospitalizirane 404 osobe, a na intezivnoj je 27 osoba. – Ležeći kapaciteti su u našoj klinici većinom popunjeni. Na respiratoru imamo 7 bolesnika, a ostali koji imaju blaže ili srednje teške simptome smješteni su na odjelima – kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Andrija Štampar.

Ministar Beroš je demantirao navode da nedostaje liječnika za nadzor pacijenata na respiratoru. – Broj specijalizanata je dovoljan, ali u svakom slučaju organizirat će se edukacija i drugih kadrova kako bi bili spremni ako se stvori potreba – kazao je Beroš. Na idućoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog epidemiološkog društva razmotrit će se prijedlog o skraćivanju samoizolacije, otkrio je Capak, piše Večernji.

Facebook Komentari