Damir Trut o novim mjerama: Vjerojatno će biti više kažnjavanja nego prije

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere koje bi trebale pomoći u borbi s epidemijom koronavirusa, a tko će kontrolirati njihovo provođenje komentirao je Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike.

“Inspektori civilne zaštite, pripadnici civilne zaštite i svi oni koji su propisani u odluci će to kontrolirati”, kazao je Trut.

U Hrvatskoj je registrirano više od 300 000 ugostiteljskih objekata.

“Ne mislim da u svakom objektu mora biti jedan inspektor cijelo vrijeme. Siguran sam da će mnogi od njih poštivati te odluke. Danas smo imali sastanak s predstavnicima ugostiteljskih udruga te smo donijeli odluke o svim ovim mjerama koje je HZJZ preporučio i u kojima možemo imati ravnotežu između poslovanja i gospodarstva i zaštite zdravlja”, smatra Trut.

Komentirao je i navode da Državni inspektorat više neće provoditi inspekcije na terenu.

“To nije točno. Državni inspektorat ima svoj opis posla i nadzire sve one aktivnosti koje su mu propisane”, kazao je Trut i rekao da je civilna zaštita provela preko 8000 inspekcijskih nadzora u mjesec dana.

“Samo prošli tjedan obišli smo 273 noćna kluba, izrečene 40 usmenih opomena.”

Jedno od glavnih pitanja koje se sada postavlja jest hoće li biti i kažnjavanja za one koji se ne pridržavaju mjera.

“Bit će usmenih opomena, inspektori su ti koji procjenjuju stanje na samom licu mjesta i oni donose odluku o tome kako i na koji način se kažnjava. I usmena opomena je jedna vrsta kazne. Imaju mogućnosti i cijelo vrijeme su imali mogućnosti novčanog kažnjavanja. Međutim, imali smo stav da se ne kažnjava u velikoj mjeri nego da se ide na edukaciju. U ovom trenutku smo donijeli odluke o nužnim mjerama i inspektori dobivaju mogućnosti i prava kažnjavanja. Vjerojatno će biti više kažnjavanja nego prije”, poručio je Trut.

Pojasnio je i što će biti u situacijama kada gosti u objektima ne žele nositi maske.

“Svaki ugostitelj ili organizator okupljanja odgovoran je za sve ono što se događa na toj lokaciji. Ugostitelj je odgovoran za ono što je u njegovom lokalu, pa tako i za nošenje maske. Ako netko neće nositi masku, neće ga uslužiti nego će tražiti da napusti lokal”, naveo je Trut.

Potvrdio je i da će se donijeti odluka o ujednačavanju radnog vremena svih ugostiteljskih objekata te da će radno vrijeme biti do ponoći, javlja N1.

Facebook Komentari