Obilne oborine diljem zemlje, Poreč i Vrsar pod vodom

Foto: Sandro Hačić, Istramet

Kako se i najavilo, obilna kiša pala je na sjevernom Jadranu, već više od 60 litara po metru četvornom, što sustavi odvodnje teško mogu progutati. Na cestama se stvaraju bujice vode, promet je u kolapsu!

Intenzivira se postupno oborina na sjeverozapadu zemlje. Najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno preko 60 litara po metru četvornom, što može uzrokovati bujične i urbane poplave. Vrlo kišovito bit će i na širem području Gospića, gdje isto tako prijete bujične poplave, javlja N1.

Poreč se uslijed obilnih oborina našao pod vodom, kao što se vidi na video snimci koju je na Facebooku objavio Radio-Centar Poreč, a pod vodom je i Vrsar.

Prodor hladnijeg zraka mogao bi tijekom dana rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju, moguće i ispod 1000 m nadmorske visine, kao što se u srednjem dijelu dana već dogodilo u Kranjskoj Gori, kako se vidi na kamerama koje prikazuju tamošnji središnji trg:

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz oborinu, treba računati i na grmljavinu, osobito na splitskom i riječkom području! Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sustava nad morem, pa i pijavice.

Neugodan će biti i vjetar, jugo na srednjem i južnom dijelu Jadrana, dok je sjevernije na Jadranu već zapuhala bura.

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući su udari vjetra od 65 do 75 km na sat, i do 85 km na sat, u pod Velebitskom dijelu.

Ne krećite na put, ukoliko ne morate! Osjetno će zahladnjeti danas, i za desetak stupnjeva na kontinentu, u odnosu na jučer! Zahladnjenje bi moglo rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju!

Facebook Komentari