Četiri stvari koje možete učiniti ako vas netko treba previše

Pružiti nekome emocionalnu podršku je lijepo. Ali, ponekad trebate podvući crtu kad vas netko treba više nego što je normalno, prenose 24sata.

‘Ne znam bi li uspio da nemam tebe. Ti si razlog zbog kojeg mogu nastaviti’

Ove riječi ponekad mogu ukazivati na nezdrav odnos između vas i te osobe i na duboku neravnotežu te vam sugerirati da imate ‘ovisnički’ odnos.

One ne znače uvijek to, ali ako se ove riječi izgovaraju rutinski u normalnoj vezi tijekom normalnog razgovara, tada ste na problematičnom teritoriju.

Jako teško se nositi s osobama koji vas ‘trebaju previše’. U konačnici otkrijete da vam je dosta uvijek biti tu za nekoga,a ne dobiti nikad ništa zauzvrat. Nakon nekog vremena postanete iscrpljeni od takvog odnosa.

Evo što možete učiniti ako vas netko ‘treba previše’:

1. Ako je vaš prijatelj ili partner ide na terapiji, zamolite ih da se pridružite jednom satu

Možete im reći da trebate temeljitu promjenu u vezi gdje nećete biti opterećeni da budete nečiji razlog za živjeti ili slično. Vođenje rasprave u prisustvu terapeuta će olakšati taj proces.

Bez obzira na ciljeve, budite iskreni i iskoristite podršku terapeuta.

2. Ako ne idu kod terapeuta, zamolite ih da odete zajedno

Za rješavanje ovog problema potrebna vam je treća strana koja može ponuditi objektivna promatranja i pružiti i vama i vašem partneru podršku.

3. Čitajte knjige o tome kako se nositi s osjećajem emocionalne manipulacije

‘Prestanite hodati po ljuskama jajeta’, Mrzim te, ne ostavljaj me’, su neke od knjiga koje vam mogu pomoći u prilagodbi načina komunikacije s takvim osobama.

Možda nećete morati prekinuti odnos ako naučite kako odbiti odgovornost koje vam te osobe pokušavaju nametnuti.

4. Povjerite se drugima

Možda ćete svom prijatelju morati priznati da ne možete čuvati njihove tajne. Ako teško podnosite taj teret trebali biste se otvoriti nekome zbog sebe kao i onoga koji previše ovisi o vama.

Na kraju, ne možete vi ‘izliječiti’ nekoga tko ima problema s mentalnim zdravljem i tko zahtijeva profesionalnu intervenciju i ne možete vi biti ‘jedini’ razlog zbog kojeg netko tko ima problema sa suicidalnim mislima, ne odluči to i napraviti, prenosi Your Tango.

Facebook Komentari