Županijski sud u Zagrebu odredio istražni zatvor za Peteka nakon žalbe USKOK-a

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagreb odbilo je sve žalbe obrana na istražni zatvor u slučaj Janaf-Petek-gradonačelnici, javlja N1.

Međutim, djelomično je usvojilo žalbu USKOK-a i odredilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali samo za Krešu Peteka.

Veljko Miljević, odvjetnik Krešimira Peteka gostujući danas u N1 Studiju uživo, govorio je o istrazi koja se vodi protiv njegovog branjenika Kreše Peteka u sklopu afere Janaf u kojoj je uhićen šef uprave Janafa, Dragan Kovačević.

Mirjana Prodan, suradnica Kreše Peteka, koja je obuhvaćena istragom Petek-Janaf-gradonačelnici, u kraku koji se odnosi na gradonačelnika Dražena Barišića, jučer je izašla iz istražnog zatvora u Remetincu. Na pitanje znači li to da je priznala krivnju, odvjetnik Krešimira Peteka Veljko Miljević odgovara:

“To je moguće iako se ne treba podrazumijevati. Iskazi u kaznenom postupku ne mogu se jednoznačno tumačiti, može biti od poricanja do priznanja. No, to znači da netko nije ni trebao doći u istražni zatvor, da se tamo loše osjeća, tjera ga se na određenu aktivnosti u pogledu nekih činjenica. U ovakvim predmetima u početku u istražnom zatvoru završe i osobe koje tamo nisu trebale doći, to se u početku i razumije”, rekao je Miljević i dodao:

“No, kod mene je situacija takva da to ne djeluje naročito na obranu jer, koliko znam, imali smo vremena da se dobro pripremimo. Dotična osoba je u jednom od četiri ta kaznena djela koja se mom branjeniku stavljaju na teret, zajedno s još nekim osobama od kojih su neke i prije izašle iz istražnog zatvora, pa ne čudi podatak koji do ove sekunde nisam znao. O tome nas se ne obavještava. Nije nam još omogućen uvid u spis iako ispunjavamo sve zakonske preduvjete da nam se to omogući. Ona je zaista u tom dijelu vezana na ove osobe koje su već prije nje izašle iz istražnog zatvora pa me to ne čudi. Imam stav da se radi o radnjama koje se odvijaju u pripremnim stadijima javnog nadmetanja koja raspisuju pravne osobe, javna poduzeća prije svega, i onda imate pripremni stadij u kojem se opisuju radnje u činjeničnom opisu djela za koje mislim da nisu ni u pretkaznenoj zoni, a kamoli u zoni počinjenja kaznenog djela.”

Komentirajući mogućnost promjene obrane zbog ovoga, Miljević kaže: “Svatko normalan, tko ne mora detaljno poznavati kazneni postupak, ako se nekoga snimalo godinu dana, što će mu onda branitelj, treba mu netko tko zna čitati i pisati. Imate gomilu materijala i tu se morate uputiti u to, to je obrana. Ne vjerujem da je u ovom iskazu, koji nemam niti imam uvid u spis, bilo što što se već ne nalazi u snimljenom materijalu do kojeg se došlo primjenom nekih odredaba, nadzorom. Ne očekujem ništa revolucionarno.”

Facebook Komentari