Trudnoća u 40-ima: Žena je zrelija pa joj je lakše nositi se s promjenama koje dolaze

Mnoge majke odlučuju se na sve kasniju trudnoću, a među njima je i Maja Šuput (41).

Pjevačica je u srijedu objavila kako je u 15. tjednu trudnoće. Tako će poput Gwen Stefani, Salme Hayek, Kim Basinger i Halle Berry postati majka u četrdesetima.

Sve kasnija trudnoća trend je koji polako dolazi i u Hrvatsku, a lani je 3,97% rodilja bilo upravo u dobi od 40 do 44. Stručnjaci tvrde kako upravo tu dob obilježavaju zrelost i životno iskustvo te puno više strpljenja nego kod žena u 20-ima, pa nije loše tad razmišljati o djetetu.

Naime, žene u 30-ima i 40-ima osjećaju se mnogo sigurnije i odlučnije nego ranije, a zbog toga se smatra da će isto tako i imati stabilniji ljubavni život i financije. To djetetu može puno značiti za njihov razvoj. Isto tako, žena u 40-ima će zbog sređene ljubavne i financijske situacije biti i stabilnijeg emotivnog stanja i lakše će se prilagoditi na velike promjene koje dijete nosi, za razliku od mlađih majki koje vrlo često u dvadesetima imaju još brojne nesigurnosti i probleme koje moraju riješiti.

Nedostaci trudnoće u 40-ima su veća mogućnost za pojavu trudničkih hemoroida, bolnog pritiska na mjehur, pucanja i rastezanja kože te tkiva. Takve se stanja mogu ublažiti i spriječiti kontroliranjem dobivene težine u trudnoći, izvođenjem Kegelovih vježbi i umjerenim rekreiranjem. No važno je konzultirati se sa stručnjakom.

Nekad su se trudnoće nakon 35. godine smatrale rizičnima, ali danas se na to više ne gleda tako. Kao i kod trudnoća u ostalim dobima, važne su redovite kontrole prema napucima liječnika.

Osim toga, istraživanja su pokazala i da su žene koje su kasnije rodile dulje i ispunjenije živjele.

Nikad nije jednostavno odlučiti koje je vrijeme idealno za dijete, a trudnoća u svakoj dobnoj skupini ima svojih prednosti. Najvažnije je konzultirati se sa stručnjacima, pišu 24sata.

Facebook Komentari