Splitski infektolog o rastu zaraze u Zagrebu: Očito ništa nisu naučili od Splita

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić nema nikakve sumnje da je za nagli rast broja novozaraženih koronavirusom isključivi uzrok neodgovorno ponašanje građana. Kako je ovog ljeta kritizirao svoje sugrađane i Dalmatince, tako sada oštricu usmjerava prema Zagrepčanima.

“Ljudi očigledno ne mare za mjere i upozorenja, ne drže distancu i ne nose maske, evo čuli smo od kolege Šostara da u javnom prijevozu Zagrebu masku ne nosi gotovo nitko. Nismo ni gluhi ni slijepi, vidimo što se događa. Porast zaraženih zato je očekivan i logičan”, objašnjava glavni splitski infektolog dr. Ivo Ivić za tportal.

“Ovdje u Dalmaciji imali smo velika okupljanja i fešte pa su brojke skočile kao da smo usred zime. Sada se isto ponavlja u Zagrebu, očito ništa nismo naučili”, kaže Ivić, koji i dalje ističe Istru kao dobar primjer poštivanja preporuka i odgovornog ponašanja.

“Dakle, u ovom razvoju događaja nisu bitne ni meteorološke ni bilo kakve druge okolnosti, ništa dramatično se nije dogodilo da bi brojke rasle. Naprosto smo sami omogućili lakše širenje virusa i očigledno nas statistika povremeno mora upozoriti da smo se previše opustili, da preporuke o distanci i maskama nečemu ipak služe”, upozorava ovaj infektolog.

On kaže da razvoj događaja u Hrvatskoj ne mora biti dramatičan i da se takav scenarij može izbjeći. Tek treba vidjeti kada će se i u kojem opsegu proširiti virus gripe. Njegova sezona obično počinje negdje u studenome, nešto prije ili kasnije, a vrhunac obično slijedi koncem siječnja i u veljači.

“Ako budemo pazili, ne mora biti strašno”, govori Ivić za tportal.

Za razliku od ljetnih mjeseci, kada se broj hospitaliziranih na njegovoj klinici približavao maksimalnom kapacitetu, ovih dana stanje je zapravo mirno: na liječenju se po službenim podacima nalazi 37 oboljelih, dok je dvoje na respiratoru.

“To su brojke koje možemo opslužiti, pogotovo jer nemamo previše osoba s teškim simptomima. No, znamo kako to ide: što je više zaraženih, to je više teško bolesnih, hospitaliziranih i na respiratorima. Hrvatska ima solidne kapacitete, ali treba učiniti sve kako ih ne bi morala koristiti do maksimuma”, zaključuje splitski infektolog, javlja N1.

Facebook Komentari