Petković: Svaka pobjeda donosi pozitivu, protiv Švedske smo favoriti

Na konferenciji za novinare HNS-a Bruno Petković osvrnuo se na utakmicu sa Švicarskom, svoje predstave na početku sezone i predstojeći dvoboj sa Švedskom u Ligi nacija piše HRT.

O pobjedi protiv Švicarske kaže:

– Nekakav primarni cilj dvoboja s St. Gallenu je bila pobjeda, podizanje morala za predstojeća dva dvoboja u Ligi nacija. Ja nisam odigrao utakmicu za 10, niti sam briljirao, ali odradio sam svoju ulogu u utakmici koju smo odigrali atipično, s malo više preskakanja igre u prvom poluvremenu. Promašio sam jednu priliku koju sam trebao realizirati, ali sve je to sastavni dio nogometa. Siguran sam da sam u dobrom ritmu i da u sljedećim utakmicama mogu pokazati mnogo više, rekao je Petković.

Osvrnuo se na izjavu izbornika Dalića od prije mjesec dana o “20 posto kapaciteta”, ali i kritike Zorana Mamića.

– Te izjave malo više podigle tenzije u medijima nego u odnosu mene i izbornika i mog trenera. Bez potrebe da ikoga demantiram ili da se opravdavam, mislim da, s obzirom na to da sam tada dolazio poslije ozljede, osjećam se sve bolje i bolje. Ti isti treneri me vide svakodnevno na treninzima, pa je jedini odgovor koji trebam dati javnosti na terenu. Jedina kritika koja je meni bitna je kritika gospodina Dalića i gospodina Mamića. Fokusiran sam prvenstveno na svoje igre i ono što mi kažu moji treneri.

Koliko ovakve utakmice kao protiv Švicarske pomažu ili odmažu atmosferi?

– Svaka pobjeda donosi nešto pozitivno, ali bitno je da podigne ili spusti moral. Uvjeren sam da radim s grupom profesionalaca, tako da ne vjerujem da i jedan poraz, pogotovo u prijateljskoj utakmici, može previše utjecati na raspoloženje pojedinaca ili momčadi, ali sigurno nam pobjeda daje dozu poleta. Isprobali smo neke nove igrače, to sam donedavno bio i ja, i stvarno su se svi igrači pokazali u odličnom svijetlu.

Koliko ga muči početak sezone sa slabom realizacijom?

– Gledajući moju statistiku unatrag, ja nisam nikad bio klasični igrač koji samo gleda gol i svoju statistiku, uvijek sam bio timski igrač. Moje igre bi trebale biti gledane i kroz statistiku rezultata moje momčadi. Nisam briljirao na početku sezone, nisu golovi toliki problem, vjerujem da sam u nekim utakmicama bio koristan ekipi i van osobne statistike, no siguran sam da ću u sljedećem razdoblju popraviti i taj dio.

Što misli o novoj konkurenciji u nacionalnoj vrsti u liku Ante Budimira?

– Svaka zdrava konkurencija je izrazito poticajna za sve, tako da nema ništa negativno u konkurenciji, samim time što je odličan igrač, ali i izrazita osoba. Odigrao je stvarno odličnu utakmicu, posebno jer zadnjih dana nije trenirao, tako da tih pola sata što je odigrao, to stvarno govori jako puno. Sretan sam, svaki jako dobar konkurent će i mene gurati da dam više.

O sjajnom debiju Domagoja Bradarića kaže:

– Pokazao se kao odlično rješenje, pogotovo jer mu je prva utakmica. igrao je svoju atipičnu poziciju, ali pokazao je kvalitetu i dozu sportske drskosti, predstavio se kao igrač koji ima puno utakmica u reprezentaciji, kao uostalom i Budimir. Možda je malo nezapaženo prošao Melnjak, koji je u Švicarskoj odigrao fantastičnu utakmicu.

Kako najbolje iskoristiti i spojiti Brunine i Kramarićeve kvalitete?

– S obzirom da je Andrej fantastičan igrač, ima neosporne kvalitete, a imam dobro mišljenje i o sebi, vjerujem da se možemo prilagoditi jedan na drugoga, tako da se naše osobine mogu iskoristiti na najbolji mogući način. Nismo proveli previše vremena na terenu zajedno, ali ako bude prilike uvjeren sam u to.

Najavio je Švedsku:

– Tek smo završili regeneraciju nakon Švicarske i nismo još uvijek ušli u dublju analizu suparnika, no riječ je o kvalitetnoj ekipi, koja je imala odlične rezultate, pokazali su možda i više od nas, koji smo prošli mjesec “zakazali” na ta dva gostovanja. Po kvaliteti bi mi trebali biti favoriti, ali na nama je da to pokažemo na terenu. Ako odigramo maksimalno, mislim da bi trebali pobijediti.

Facebook Komentari