Zagreb: Prosvjeduju frizeri, a uskoro se zatvaraju i kafići

Frizer danas prosvjeduju na Markovom trgu. Frizeri traže sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Traže uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge s ciljem razvoja struke. Inicijativu za nižu stopu PDV-a podržavaju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i udruga Glas poduzetnika (UGP).

U priopćenju medijima naveli su svoje zahtjeve.

Razlozi za prosvjed:

Skretanje pozornosti na izazove u frizerskoj struci i traži se sastanak s ministrom Marićem i premijerom Plenkovićem kako bi se predstavilo stanje u frizerskoj struci te argumenti o dugoročnoj korisnosti uvođenja niže stope PDV- na frizerske usluge od 13%. Ministru Mariću i premijeru Plenkoviću Inicijativa je poslala prije mjesec dana zamolbu za sastanak te analizu i projekcije koje dokazuju opravdanost za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge koje pokazuju pozitivne učinke na državni proračun i razvoj struke. No, do danas nije organiziran sastanak s resornim ministarstvom.

Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU (2006/112/EZ). Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.

Porazna je činjenica da je manje od 7% frizerskih salona u sustavu PDV, a 2013. godine bilo ih je 16% što pokazuje trend fragmentiranja frizerskog poslovanja. Zamjetan trend smanjivanja frizerskih salona koji su u sustavu PDV-a pojačat će se tijekom ove gospodarske krize. Upravo ova činjenica puno govori koliko je porezna politika za frizersku struku nestimulativna, kako za razvoj frizerske struke, tako i za državni proračun.

Analize Inicijative, ali i analize učinaka od EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, pokazuju kako je to dobro i za proračun. Kad bi se smanjio PDV s 25% na 13% na frizerske usluge ukupni, realistični učinci u razdoblju od 5 godina bi bili sljedeći:

Državni proračun prihodovao bi 68 milijuna kuna više, utrostručio bi se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a pa bi bilo više od 21% salona u sustavu PDV-a, otvorilo bi se minimalno 700 novih radnih mjesta za mlade frizere u frizerskim salonima, omogućili bi se održivost i razvoj struke te osigurali uvjeti za cjeloživotnu edukaciju bez koje danas frizeri ne mogu kvalitetno raditi svoj posao, smanjio bi se udio sive ekonomije, a dugoročno bi se u potpunosti mogla minimizirati, spriječilo bi se ili barem usporilo iseljavanje frizera i potraga boljih poslovnih uvjeta u inozemstvu. Umanjio bi se frizerski egzodus.

EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%… Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi.

S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera značajno porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste.

Uskoro se očekuje i prosvjed ugostitelja.

– Danas, 8.10.2020 organizira se akcija ugostitelja, u trajanju od 1 sata. U vremenskom periodu od 11:58-12:58 neće se posluživati gosti jer se traži obustava naplata PDV-a do 1.3.2021, snižavanje PDV-a na hranu, krediti za likvidnost i krediti za investicije. U akciji sudjeluju velike tvrke kao što su Leggiero, Batak grill, pizzeria Oliva, Vivas barovi, History village i sl. Organizator je Nacionalna udruga ugostitelja. Razlog toga je taj što država stvara nepovoljnu poduzetničku klimu. Od 500 ispitanika ustanovilo se da 60% bilježi pad veći od 50% – javljaju se ugostitelji.

Facebook Komentari