VIDEO Plenković o rekordnom broju zaraženih: Zabrinjavajući trend, pandemija se, nažalost, ubrzava

U Hrvatskoj su u četvrtak zabilježena 542 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrla je jedna osoba, te je broj aktivnih slučajeva 2206, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice rekao da je trend zabrinjavajući, da je danas najteži dan od početka pandemije korona virusa te da smo zabilježili najveći skok.

”Pandemija se nažalost ubrzava”, ocijenio je. Dodao je da imamo zabrinjavajući trend koji je sličan u većini europskih zemalja. Naglasio je da je virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima.

”Neodgovornim ponašanjem ugrožava se i zdravlje i gospodarstvo, treba poklanjati povjerenje znanosti i stožeru”, poručio je. Navodi da je cilj naći pravu mjeru između očuvanja zdravlja i gospodarstva.

”Moramo biti jedinstveni u borbi, moramo imati povjerenja u odgovornost građana. Znam da nikome nije ugodno nositi maske, no tamo gdje se ne može ostvariti distanca to je zaista važno”, podvukao je i dodao da će osigurati gospodarsku stabilnost. Ponovio je da je disciplina građana presudna.

Premijer podsjeća da je važno izbjegavati velika okupljanja, pa tako i velika obiteljska okupljanja. Apelirao je na solidarnost. ”Pazeći na sebe, pazimo i na druge”, zaključio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da postepeno raste broj hospitaliziranih od korona virusa. Zatražili su od bolnica u Zagrebu da povećaju kapacitete za pozitivne bolesnike.

”U borbi protiv korone svjedočimo novim izazovima. Osobito je važno da svi profesionalci koji rade s osjetljivim skupinama, osobito djecom, prilagode način rada”, rekao je.

Izdvojio je da su veća okupljanja i obiteljska druženja najveći izvori zaraze. Kaže da postoje tinjajuća žarišta u svim županijama. Ističe da je skok bio očekivan i da se u idućim danima može očekivati sličan trend, osobito ako se ljudi ne budu pridržavali mjera.

Svi članovi vlade nose ružičastu vrpcu, a time su se pridružili obilježavanju Dana borbe protiv raka dojke, prenosi dnevnik.hr.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (EU)

4. Prijedlog uredbe o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o uvjetima smještaja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj

5. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama br. 6 Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje „Jadranske autoceste“ – dionica: Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji

6. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave čelnika o potpori prirodi „Ujedinjeni na sprečavanju gubitka bioraznolikosti do 2030.“

7. Prijedlog odluke o pružanju pomoći za projekt potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranje Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću

8. Prijedlog zaključka o davanju potpore strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine

9. Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu za provedbu postupka javne nabave usluge najma uređaja i upravljanja ispisom za tijela koja nisu obveznici središnje javne nabave

10. a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Donjoj Stubici za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak
b) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Veliko Trgovišće za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak
c) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Tribunj za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb

11. Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a) Prijedlog zakona o zabrani genetski modificiranih organizama (predlagatelj: Miro Bulj, zastupnik u Hrvatskome saboru)
b) Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2019. godinu
c) Godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2019. godinu
d) Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2019. godinu

12. Prijedlog zaključka o prihvaćanju Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijske akademije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Poljske, Policijske škole Slupsk o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja

13. Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, za kolovoz 2020.

14. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara:

a) Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 8. i 9. listopada 2020.
b) Vijeće za vanjske poslove (FAC), 12. listopada 2020.
c) Vijeće za opće poslove (GAC), 13. listopada 2020.
d) Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO), 13. listopada 2020.

2. Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za mjesec rujan 2020. – usmeno izvješće

3. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. – usmeno izvješće

4. Kadrovska pitanja

5. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Facebook Komentari