Specijalist infektologije: Nijedan liječnik na svijetu, koji drži do etike ne bi smio nekome dati terapiju koju je Trump primio

Profesor. dr. Andrej Trampuž, slovenski specijalist infektologije i interne medicine koji živi u Berlinu i radi u svjetski priznatoj bolnici “Charite” smatra da niti jedan liječnik koji drži do medicinske etike, kao i do svog zanimanja, ne bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, sam, na svoju ruku smio dati lijek REGN-COV2, eksperimentalnu terapiju biotehnološke kompanije Regeneron, piše Slobodna Dalmacija.

“Taj lijek je još uvijek u eksperimentalnoj fazi i nije dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove”, izjavio je Trampuž, dodavši da se iz toga može zaključiti da je sam Trump zahtijevao da mu se da taj lijek ili da je u najmanju ruku sam morao odobriti upotrebu lijeka.

Riječ je o sintetičkim protutijelima, tj. laboratorijski proizvedenim protutijelima što znači da nisu dobivena “prirodnim putem” iz krvi neke osobe. Iako su ta protutijela u teoriji dobra, ali za sada ne postoji ni jedna znanstvena studija koja bi to potvrdila.

Trampuž također ističe da Trumpu zdravstveno stanje baš i nije bilo najbolje, a to tumači činjenicom da je dobio deksametazon. Kako on kaže taj se lijek daje samo u težim slučajevima, jer kod lakših slučajeva, odnosno lakših simptoma deksametazon nema učinka, prenosi RTL.

Facebook Komentari