Ministar financija: PDV je najizdašniji porezni prihod, ne može se to samo tako mijenjati

PDV je najizdašniji porezni prihod, naša opća stopa PDV-a je druga najviša u EU i Hrvatska je na samom vrhu po pitanju udjela prihoda od PDV-a u BDP-u. Ne ono pri vrhu nego smo zaista na vrhu po tom pitanju i to je neka struktura našeg gospodarstva. Ne može se to samo tako lako mijenjati. Mi smo u poreznoj reformi naglasak stavili na snižavanje izravnih poreza, no nismo zanemarili neizravne poreze, među kojima je PDV najvažniji, ali obzirom na sve okolnosti kakve jesu, s PDV-om moramo biti puno, puno oprezniji, poručio je ministar financija Zdravko Marić na zahtjeve frizera i ugostitelja za snižavanjem PDV-a.

Marić ističe kako je snižavanje poreza ideja koju Vlada provodi.

– Što se tiče daljnjih koraka, naravno da možemo razmišljati i razgovarati o svim temama, ali u okviru naših mogućnosti. Što se tiče iduće godine, mi smo u javno savjetovanje uputili paket zakona koji definiraju snižavanje stope poreza na dohodak, na dobit i bit će neke druge izmjene u sustavu poreza na dodanu vrijednost. Apetiti su uvijek puno veći od onog što imamo – rekao je podsjetivši kako je Vlada digla prag za ulazak u sustav PDV-a s 230.000 na 300.000 kuna.

– Između ostalog da upravo ovima malima olakšamo. Ako su ispod tog praga, oni ni ne ulaze u sustav PDV-a. Čitav niz mjera je napravljen da se olakšaju uvjeti poslovanja – istaknuo je.

Stopa PDV-a, dodao je, snižena je u prvom krugu na isporuku električne energije te je tu došlo do punog efekta na račun korisnika. Snižena je stopa PDV-a, nastavio je, i na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali da tu evidentno nije došlo do snižavanja cijena.

– Ako je i došlo, nije pratilo u potpunosti pad poreza na dodanu vrijednost. Kroz porezne izmjene vi dajete nekakav poticaj da se određene stvari dogode, ali u konkretnom slučaju mi nismo do sada imali takvu praksu – rekao je, pišu 24sata.

Facebook Komentari