HDZ-ovci: Barišić je već trebao biti izbačen iz stranke, ali neće zbog saborske većine

Sud časti HDZ-a Zagrebačke županije vjerojatno smatra da trenutačno ne postoje elementi da bi se pokrenuo stegovni postupak, što ne znači da u budućnosti do toga neće doći – rekao je ovih dana ministar uprave Ivan Malenica o tome zašto Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog afere Janaf, nije isključen iz stranke. Upućeni u HDZ-u, pak, kažu kako vodstvo stranke ne želi previše talasati oko Barišića zbog tanke saborske većine od 76 glasova.

– Barišić je prema svemu već trebao biti izbačen iz HDZ-a, ali mislim da do toga neće doći. Vodstvo stranke s Barišićem postupa oprezno i ne ide na njega oštro zbog saborske većine. To je njegov mandat i ako bi ga isključili, to bi HDZ-u bio problem. Formalno bi izgubili potreban broj zastupnika – rekao je jedan dobro upućen HDZ-ovac i dodao da je vrh stranke odmah išao razgovarati s Barišićem o tome da mandat stavi u mirovanje.

– Tu je nešto dogovoreno, jer s Barišićevim mandatom, navodno, nije išlo baš glatko. Koliko sam čuo, bilo je tu nekih pogađanja i nagovaranja – otkrio je sugovornik. Barišić je na kraju stavio mandat u mirovanje, a u Saboru ga je zamijenio tajnik iz njegove županijske organizacije i njegov bliski suradnik Mato Čičak, koji je i načelnik Općine Rugvica. HDZ-ovci iz tamošnje županije kažu da ih nije iznenadila afera s Draženom Barišićem.

– Znali smo otprije da protiv njega ima prijava, što se pričalo po gradu. Ali, o Barišiću je i prije njegova uhićenja sve dobro znao i vrh stranke, i Andrej Plenković i Gordan Jandroković – rekao je jedan istaknuti član HDZ-a. Barišićev pritvor i ostavka koju je podnio na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a u prvi su plan izbacili i pitanje njegova nasljednika u toj stranačkoj organizaciji.

– U organizaciji trenutačno vlada priličan kaos, ali nitko ne želi dizati tenzije kako se ne bismo doveli u neugodnu situaciju zbog tanke većine – rekao je jedan HDZ-ovac iz te županije.

Vrh stranke prije dva dana odlučio je da će tu stranačku organizaciju do novih izbora, kao vršitelj dužnosti, voditi Željko Turk, a donijeli su i odluku o nastavku unutarstranačkog procesa, pa se na novog šefa županijskog HDZ-a, očito, neće dugo čekati. Prema informacijama iz kuloara, najviše šansi u toj bi utrci, navodno, mogao imati Damir Mikuljan.

Kažu da ima solidnu potporu među članstvom te da mu u prilog ide to što se njegova struja još znatno prije sukobila s Barišićem.

– Nešto prije europskih izbora 27 članova na čelu s Mikuljanom tražilo je da se županijska organizacija raspusti jer su bili nezadovoljni Barišićevim radom. No, vrh stranke je tražio da se s tim pričeka dok ne prođu izbori za EP, a onda je Barišić u međuvremenu iskoristio situaciju te su on i Mato Čičak smijenili Mikuljana s mjesta predsjednika Skupštine Zagrebačke županije. To je bio poznati sukob prije otprilike godinu dana – kaže sugovornik.

– U tom sukobu na Mikuljanovu je stranu stao ministar Davor Božinović, koji je s njim blizak, a Barišića i Čička podržao je Jandroković. Završilo je tako da je Mikuljan smijenjen, a Čičak ga je naslijedio na mjestu šefa Županijske skupštine – podsjetio je jedan od sugovornika. Dodaje, vrlo je upitno i što će sada biti s Čičkom.

– Čičak je jako ambiciozan, ali mu ‘dionice’ sada tonu. Ova afera vrlo je nezgodna za stranku jer je riječ o ljudima u Saboru, s bliže se i lokalni izbori – ustvrdio je jedan HDZ-ovac, piše Jutarnji.

Facebook Komentari