Capak nakon sastanka u Vladi: Učiniti sve da izbjegnemo karantenu i lockdown. Nikad ne reci nikad

U Vladi je danas održan sastanak Nacionalnog stožera u Vladi zbog velikog porasta novozaraženih u posljednjih 24 sata. Tema sastanka je aktualna epidemioloska situacija i buduće aktivnosti i mjere.

S premijerom Plenkovićem na sastanku su bili Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš te ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, prenosi N1.

Govorili su o novim mjerama koje će biti uvedene zbog povećanog broja novozaraženih.

Razmišljali smo o limitaciji javnih okupljanja i obvezi nošenja maski u zatvorenom prostoru, rekao je nakon sastanka ministar zdravstva Vili Beroš.

Hoće li biti novih mjera?

U zadnjih tjedan dana intenzivno razgovaramo s partnerima o uvođenju novih mjera. One nisu danas niti će od sutra biti na snazi, želimo ih dogovoriti sa svim partnerima, a sasvim sigurno je da ćemo uvoditi obvezno nošenje maski na svim zatvorenim prostorima i u dijelu otvorenih. Razmišljamo o ograničavanju javnih okupljanja za sva ona okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Razmišlja se i o češćim i strožim kontrolama provođenja odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite, rekao je Krunoslav Capak.

Upitan kad će doći do uvođenja novih mjera, Capak je rekao da će do kraja vikenda napraviti nove preporuke i nove odluke te da će dotad završiti i sve pregovore s partnerima. “Početkom sljedećeg tjedna će uslijediti donošenje novih mjera”, rekao je Capak.

Sve mjere koje će eventualno stupiti na snagu moraju se nadovezivati na ove najjednostavnije, a ujedno najučinkovitije mjere, a one su čuvanje distance, izbjegavanje fizičkog kontakta i nošenje maski. Odgovorno ponašanje svih nas je ključ uspjeha, rekao je Beroš.

Posebnih žarišta nema, ali velik je broj zaraženih u Gradu Zagrebu, zato će se Nacionalni stožer sastati sa stožerom Grada Zagreba kako bismo vidjeli što se može napraviti, istaknuo je.

Moguć novi lockdown?

Upitan hoće li biti novog zatvaranja, Capak je rekao da će učiniti sve da se on izbjegne. “Mi ćemo učiniti sve da izbjegnemo karantenu i lockdown. Nikad ne reci nikad, ali napravit ćemo sve da se život nastavi u epidemiološkim okvirima”, rekao je Capak.

Nacionalni stožer civilne zaštite poslijepodne će održati sastanak i sa Stožerom civilne zaštite Grada Zagreba oko situacije s epidemijom koronavirusa, piše N1.

Stožer: Najgori dan dosad! U Hrvatskoj 542 novozaraženih koronom, jedna osoba je preminula

Facebook Komentari