Travari od Zagreba do Hercegovine: Da pelin liječi koronu znali smo prije Instituta Max Planck!

Foto: RTL Direkt

Znanstvenici s Instituta Max Planck misle da bi slatki pelin mogao biti učinkovit u borbi protiv korone.

Da pelin jača imunitet, srce, pluća, pomaže kod žgaravice, grčeva, boli, ženama pri porodu, to smo već znali, a sada kažu da pomaže i u liječenju korone. Samo, nije riječ o gorkom pelinu, nego o slatkom, barem tako piše Deutsche Welle. U tekstu pod naslovom ”Raste li lijek protiv korone u Hercegovini” pišu da znanstvenici s njemačkog Instituta Max Planck misle da bi slatki pelin mogao biti učinkovit u borbi protiv korone. Kristina Čirjak raspitala se što o tome misle travari i uzgajivači, u Hrvatskoj i Hercegovini.

Od Ljubinja, mjesta u Hercegovini s tri i pol tisuće stanovnika, do Deutsche Wellea i svjetske slave. Ovo je slatki pelin o kojem svi pričaju nakon što su znanstvenici s njemačkog Instituta Max Planck otkrili da bi ta biljka mogla biti ono za čim traga cijeli svijet – lijek protiv korone.

”Bavim se proizvodnjom slatkog pelina, svi su počeli proizvoditi neko bilje i smilje, ja sam se odlučio za to. Sjeme sam nabavio iz Kine. Šest godina nisam ništa prodao, tek zadnje dvije godine pomalo je počelo da se čuje za mene i čime se bavim”, rekao je Petar Mihić, travar iz Ljubinja.

Mihić se više ne mora brinuti jer sada i Nijemci pišu da lijek protiv korone raste u Hercegovini. Vijest se proširila i kod nas.

Slatki pelin ne raste samo u Hercegovini nego i kod nas, pronašli smo ga u Brckovljanima kod Dugog Sela.

“Evo kod mene raste posvuda jer gdje god padne sjeme se raširi tako da ga kod mene po dvorištu ima svugdje”

Ne nadajte se, slatki pelin vam u dvorište neće pasti s neba. Miroslav Ferenčić i njegov prijatelj Antun Francetić su iskusni travari. Njima vijesti iz Njemačke nisu novost, oni su to već znali. Kažu, učinkovit je slatki pelin kod dosta bakterija i virusa.

”Gledajte, nije bilo smisla da nas dva travara prodajemo pamet i govorimo da ćemo izliječiti svijet protiv jednog takvog virusa, ali činjenica je da smo mi u svojim čajnim mješavinama stavljali preventivno slatki pelin i nitko nam se nije zarazio Covidom-19, a bili su izloženi preventivno”, kazao je Ferenčić.

Sada su do istog zaključka došli i na njemačkom institutu, otkrili su da su ekstrakti slatkog pelina aktivni protiv Covida-19, s tim da je njihov pelin bio iz SAD-u. A čaj od hrvatskog slatkog pelina, pripremili su nam jedni od rijetkih, ako ne i jedini domaći uzgajivači.

”To mene nije iznenadilo jer je na vidjelo došlo ono što mi govorimo i to je njima bilo pomalo luckasto. Imam plantažu već 10 godina i još ljudi za tu riječ nisu ni čuli pa su mi se rugali što sam je posadio hektar nekog drača koji lijepo miriši, a ne izgleda da je nešto korisno”, rekao je Francetić.

Očito je koristan jer slatki pelin se odavno koristi kao lijek protiv malarije. Jača imunitet, uništava parazite, bakterije, viruse.

”Ti navodi da će neki dodaci prehrani i slično biti dostupni protiv liječenja koronavirusa će biti česti, ali mi se prije svega vodimo znanstvenim istraživanjima i kad je nešto dokazano, govorimo o tome”, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ravnatelj Zavoda je skeptičan, ali drugi nisu. Miroslavu i Antunu telefoni ne prestaju zvoni.

”Mi smo morali ugasiti sad telefone, to stalno nas traži. Zovu nas iz Njemačke najviše, ali i cijele Europe”,

Ali odmah kažu nije to tako jednostavno, neće vas od korone spasiti šalica slatkog pelina.

”Svaki organizam je individualan i svakog različito napada nekom više pluća, nekom probavni trak. Koristimo i drugo bilje i potreban je individualni pristup da bi to dalo daleko veće rezultate”

I još samo nešto. Kod korone bi mogao pomoći slatki pelin, ne pelinkovac, prenosi RTL.

Facebook Komentari