Rajko Dujmić još uvijek ne počiva u grobnici, njegova udovica shrvana: Sve me to jako rastužuje

Tmurni i kišoviti dani u Zagrebu za Snježanu Dujmić, udovicu legendarnog Rajka Dujmića, obavijeni su tugom jer ni dva mjeseca nakon ispraćaja njezin voljeni Rajko nema mjesto na kojem počiva u miru. Urna proslavljenog glazbenika još se uvijek nalazi na čuvanju na krematoriju i čeka dan kada će biti prebačena u Aleju velikana na zagrebačkom Mirogoju.

A to bi, priča Snježana, moglo potrajati. Iako je proteklih tjedana u potpunosti posvećena izradi spomenika te se nadala da će svom suprugu za blagdan Svih Svetih moći doći na grobnicu onda do tada vrlo vjerojatno neće biti gotova, a sve se odužilo zbog proceduralnih razloga.

– Gradnja grobnice još uvijek nije započela, tek je prošli tjedan Poglavarstvo grada Zagreba odobrilo zemljište, odnosno mjesto u Aleji velikana – otkriva udovica Rajka Dujmića i dodaje da sada čeka odobrenje Ureda za uređenje spomenika kulture koji mora odobriti gabarite nadgrobnog spomenika. Procedura dobivanja rješenja traje dva do tri tjedna, a potom slijedi izrada grobnice koja bi mogla potrajati i do tri mjeseca.

– Rekli su mi da za izradu grobnice trebaju tri suha dana bez kiše kako bi se moglo betonirati mjesto na kojem će se položiti urna. Nakon toga slijedi izrada nadgrobne ploče i spomenika, a to može potrajati ido 90 dana. Sve me to jako rastužilo – kaže Snježana.

Kad sve bude gotovo njezin će Rajko počivati u blizini tragično preminule glumice Ene Begović i košarkaša Dražena Petrovića, a njegov će grob biti odmah do najvećeg hrvatskog stolnotenisača svih vremena, Dragutina Šurbeka. No, to mjesto gotovo nitko ne može prepoznati jer na zemljištu ne postoji nikakva oznaka koja bi ukazivala da će upravo ondje počivati Rajko Dujmić.

Upravo zbog toga shrvana Rajkova udovica nedavno je na mjestu njegove buduće grobnice položila crvenu ružu i ostavila papirić s Rajkovim imenom. – To sam napravila čisto jer mi je tako došlo u tom trenutku, bilo je još sve jako svježe, a nakon toga više nisam išla na Mirogoj jer mi je stvarno teško. Nadam se da će gradska groblja uskoro na to mjesto staviti kao što je uobičajeno drveni križ s imenom i prezimenom ili ako do toga ne dođe stavit ću neku malu mramornu ploču dok spomenik ne bude gotov – ističe Snježana.

Polaganje Rajkove urne bit će u krugu obitelji, a njemu u spomen uskoro bi se trebala održati i komemoracija koja je bila odgođena zbog pandemije koronavirusa. Snježana kaže da Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska glazbena unija trenutno razgovaraju o terminu komemoracije i načinu na koji će biti održana, a dok se to ne dogodi sjećanje na Rajka oživjeli su mladi umjetnici s Ravnica i u zgradi pored ulaza napravili njegov mural na kojem ‘kralj crnih i bijelih tipki’, kako su Rajka zvali, nasmiješeno pozira za klavirom.

– U jednom trenutku imam osjećaj da je Rajko ovdje i da mi se smiješi, a u drugom sam tužna. Naravno da to sve budi emocije u meni, ali to je i normalno – kaže Snježana koja je znala za tu ideju i očuvanje uspomene na Rajka već neko vrijeme.

– Nekoliko dana nakon sprovoda došli su do mene i rekli da imaju veliku želju da se napravi Rajkov mural u zgradi pored našeg ulaza. To su mladi i simpatični dečki koji su se družili s Rajkom i koji su mu na taj način htjeli odati počast. Kad su mi izložili svoju ideju prvo sam razmišljala hoće li mi to smetati, a onda sam sama sebi rekla da neće. Bol je ista i sa slikom i bez nje – zaključuje Snježana Dujmić, piše Večernji.

Facebook Komentari