Plenković odgovorio zašto je protiv saborskog istražnog povjerenstva

Kako zaustaviti lavinu i pokazati da pravna država funkcionira i sustav kontrole postoji pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović premijera Andreja Plenkovića.

Na pitanje zašto je toliko protiv saborskog istražnog povjerenstva i boji li se, premijer Andrej Plenković kaže da prijedlog za osnivanje tog povjerenstva “odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava… Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali poverenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili”, rekao je.

U pravosuđu dosta stvari ne funkcionira. U aferi Janaf se povlači pitanje i sutkinje i tužiteljice. Na pitanje bi li trebalo propitati i njihovu ulogu u toj cijeloj priči, Plenković je odgovorio da oporba istražnim povjerenstvom želi skrenuti pažnju na sebe, a tvrdi da se Vlada u ovom i prošlom mandatu bori protiv korupcije.

“Imali ste situaciju da državna tajnica u prošloj vladi završi u pritvoru. Imali ste situaciju da saborski zastupnik većine, saborski zastupnik SDP-a, šef jednoga javnoga poduzeća. Pisali su to kao da se čude da DORH i USKOK rade po zakonu”, kaže premijer i ističe da prema načinu na koji je napisan, prijedlog nikako ne može proći.

“Imamo Vladu koja će ići s inicijativama, promjenama zakona, nakon što analiziramo situaciju i vidimo što sve možemo popraviti. Mi smo ti koji smo dobili povjerenje pa smo glavni inicijatori zakonskih promjena”, kaže premijer te dodaje kako su oporbenjaci na čelu tri odbora preko kojih mogu djelovati, a još nisu sazvali niti jedan. To su Sabroski odbor za borbu protiv korupcije, Odbor za nacionalnu sigurnost te Odbor za pravosuđe, a oporba kaže da ne može djelovati putem tih odbora, premijer pak odgovara da mogu djelovati, ali traže marketinško sredstvo.

Povjerenje javnosti prema pravosuđu je poljuljano. “Ja sam prvi zainteresiran da se vidi gdje i zašto cure informacije, postoje li stvari koje moramo popraviti”, kaže premijer te ističe da je “sasvim očito u ovoj kakofoniji informacija i različitih aktera od opozicije iščuđavaju da naša tijela DORH, USKOK, policija, rade po zakonu. Netko im to treba objasniti”, kazao je premijer.

Tri ministra aktualne Vlade bila su u Klubu Dragana Kovačevića, uhićenog bivšeg čelnika Janafa.

“Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti gdje oni idu kod koga? Kod nekoga tko je šef javnog poduzeća, tko u tom trenutku ima imidž gospodarstvenika, bivšeg kandidata za predsjednika SDP-a, čovjeka koji poznaje sve bitne aktere u hrvatskom političkom i gospodarskom životu, što bi u njihovim očima tu trebalo biti sporno?”, pita se premijer.

“Fama o tome da SOA stoji tu iza ugla, to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno da je sigurnost bila ugrožena kod Janafa. Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i poplicija”, kaže premijer.

Je li normalno da Kovačević ima toliko imovine u odnosu na njegova primanja, a da se u poreznoj upravi “nije upalila nekakva lampica”, pitala je Tandara Knezović premijera, a on odgovara kako “Porezna vjerojatno radi, kao i mnogi drugi, na temelju nekih prijava”.

“Postoji unutar porezna uprave”, kaže na pitanje bi li se trebao ponovno aktivirati porezni USKOK te dodaje kako imaju sve ovlasti koje trebaju. Poduzetnik Krešo Petek, osumnjičen da je u Kovačevićev klub odnio 1,96 milijuna kuna navodnog mita, i dalje se može javljati na javne natječaje, a njegova tvrtka mogla bi dobiti poslove vrijedne milijune. Premijer kaže: “Postoje vjerojatno neki natječaji u kojima je sve po propisu”.

“Naš je cilj transparentnost, sukladno zakonu, bez ikakvih pogodovanja i radnji koje se očito iz ovih slučajeva dogovaraju negdje prije, to je apsolutno nedopustivo i mi ti moramo iskorijeniti. To je naša zadaća”, kaže premijer te ističe da će tako kod građana iskorijeniti osjećaj generalne korupcije.

S predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se čuo te kaže da za to ima vremena, a jedine teme o kojima mogu razgovarati su one koje su im bitne sukladno ovlastima. A jedina tema oko koje su trebali razgovarati su veleposlanici, rekao je premijer.

Facebook Komentari