Kalifornija želi da ljudi u restoranima nose masku čak i za vrijeme jela, između svakog zalogaja

Kalifornija je svojim stanovnicima izdala uputu da zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa u restoranima nose čak i dok jedu. Masku bi, prema uputama koje su stigle iz ureda tamošnjeg guvernera, trebali skinuti samo kako bi hranu unijeli u usta, a dok žvaču odnosno između zalogaja mora biti na licu.

Kako piše New York Times, ta je preporuka u izravnoj suprotnosti s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima bi masku trebalo što rjeđe dodirivati.

Mjeru je na službenom Twitteru najavio ured kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma. No, i u toj se uputi vide kontradiktornosti jer se također navodi i kako bi masku trebalo što rjeđe dodirivati, dok se u sljedećoj ilustraciji vidi gošća restorana koja nosi masku dok proučava jelovnik, nema je dok uzima zalogaj, a potom je opet stavlja.

Nije dugo trebalo da objava izazove podsmijeh među korisnicima društvenih mreža.

– Sada je i službeno, živim u najglupljoj državi – napisao je jedan.

Poput većine američkih saveznih država i Kalifornija zahtijeva nošenje maski na javnim prostorima. Mnogi gradovi i naselja restorane su ograničili samo na posluživanje gostiju na terasama, ili ih limitirali na 25 posto unutarnjeg prostora. U državi je dosad zabilježeno više od 840 tisuća slučajeva zaraze uz više od 16 tisuća preminulih.

NY Times podsjeća kako su stručnjaci oprečnih mišljenja o tome bi li maske trebalo nositi u restoranima. Raspravu je poveo vodeći američki epidemiolog dr. Anthony Fauci koji je u intervjuu otkrio da svoju masku nosi oko vrata dok jede i pije, ali ju stavlja na lice kada čeka konobara ili u drugim stankama tijekom objeda, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari