Sestre skrbe o djeci s posebnim potrebama: Djeca se igraju na dvorištu, nemaju simptome

Oko 13 sati djelatnici Crvenoga križa Križevci došli su do šatora jučer postavljenog u dvorištu samostana časnih sestara bazilijanki u Križevcima. Noseći zaštitnu opremu, ostavili su 45 gotovih obroka.

Desetak minuta poslije iz samostana je izašla časna sestra u pratnji još jedne osobe, također pod zaštitnim maskama, kako bi preuzele hranu. Unutar samostana nalaze se dom za starije i dom za djecu, a unatoč tome što su iz samostana rekli da je njihovo osoblje i dalje sposobno pripremati obroke kao i do sada, krizni stožer Koprivničko-križevačke županije odlučio im je olakšati samoizolaciju dovozeći im sva tri obroka. Doručak im voze iz trgovine Robin, a ručak i večeru pripremaju u restoranu KTC.

Razgovaralo se s Melitom Ivančić, zamjenicom šefa stožera Koprivničko-križevačke županije, koja je pojasnila da su u sva tri objekta prošlog četvrtka uvedene mjere samoizolacije jer je jedna časna sestra oboljela od Covid-19 i smještena je u koprivničku Opću bolnicu, dok su četiri osobe poslane na kućno liječenje.

– Svi ostali, a to ih je ukupno 45 osoba, pod mjerama su samoizolacije, i zasad je stanje pod kontrolom. Mjere bi trebale trajati negdje do 20. listopada, a djeci istječe za dva dana, ako ne bude novozaraženih – rekla je Ivančić.

Dodala je da su djeca sva zdrava, redovito im mjere temperaturu, a u nadzoru su bili i iz nadležnog centra za socijalnu skrb.

– Djeca nisu testirana, prema procjeni epidemiologa za to nije bilo potrebe – pojasnila je.

Pokušalo se stupiti u kontakt sa sestrom Vjerom, koja je poglavnica samostana koji postoji 105 godina, ali je rečeno da je u utorak nema. Nedostupna je bila i sestra Zinodija, koja skrbi o Domu za djecu s posebnim potrebama.

Doduše, uspjelo se razgovarati s jednom gospođom koja se nije željela predstaviti. Rekla je da je u Domu umirovljenika smješteno 13 korisnika, a u Domu za djecu se nalazi njih 18, te da nitko od njih nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na korona virus.

– Sve je pod kontrolom i nema novozaraženih – pojasnio je ljubazan glas s druge strane telefona.

Dodala je kako se o djeci vodi skrb te su neistiniti navodi kako djeca gladuju i žive u nehigijenskim uvjetima.

Pokušalo se doći i do komentara ravnateljice Centra za socijalnu skrb Križevci Sanje Jakopović, no rečeno je da je na sastanku. Kako 24 sata neslužbeno doznaje, ravnateljica u dogovoru sa županijskim stožerom gotovo na dnevnoj bazi odlazi obići djecu i starce u domu pod punom zaštitnom opremom i s epidemiologom.

Župnik Župe Presvete Trojice u Križevcima, Mihajlo Simunović, u telefonskom je kontaktu s časnim sestrama.

– Djeca su zdrava i dobro su. Trenutno ne idu u školu, pa se igraju na dvorištu – rekao je župnik Simunović.

Facebook Komentari