Otvoreni rat u SDP-u, Grbin dobio odbijenicu, pa preuzeo upravljanje saborskim klubom: Bernardić koji dva mjeseca nije ništa radio i primao saborsku plaću, sada dođe na ovu sjednicu i ospori odluke

Predsjedništvo SDP-a održalo svoju prvu sjednicu nakon održanih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Peđa Grbin. Raspravljalo se o sudnini Željka Sabe, no nakon prve, sazvana je izvanredna sjednica Predsjedništva jer je Klub zastupnika odbio neka imenovanja.

Turbulentno je danas bilo u SDP-u: Rajko Ostojić je uoči prve sjednice novog Predsjedništva poslao pismo članovima i najavio da će staviti saborski mandat u mirovanje, što automatski znači da će prestati biti i potpredsjednik Sabora. Predložio je stranci da na njegovo mjesto potpredsjednika Sabora dođe netko od Grbinovih protukandidata na predsjedničkim izborima, piše dnevnik.hr.

Nakon sjednice pred novinare je nešto prije 18 sati izašao novi šef stranke Peđa Grbin.

Potvrdio je da je Rajko Ostojić odstupio. Komentirao je i sudbinu Željka Sabe.

“Imajući u vidu Statut stranke prema kojemu kolege protiv kojih se vodi kazneni postupak, a protiv njega se vode dva kaznena djela, od kojih je jedna zlouporaba položaja i ovlasti, imaju pravo staviti svoj status u SDP-u u mirovanje dok traje kazneni postupak. Kolega Sabo nas je zamolio i dogovorili smo da u roku od nekoliko tjedana, do prve slijedeće redovne sjednice Predsjedništva, razmisli i obavijesti nas što će učiniti. Mislim da je to kolegijalno”, rekao je Grbin.

“S obzirom da sam osobno pozvao kolegu Sabu da iskoristi tu mogućnost, onda možete pretpostaviti što očekujem da će učiniti”, dodao je Grbin.

“Kolegi smo omogućili da razmisli. Ako kolega ne iskoristiti mogućnost zamrzavanja, na slijedećoj sjednici ćemo o tome raspravljati i donijeti odluke. Kakve će to odluke biti, dopustite da to prvo raspravimo na sjednici Predsjedništva, nakon odgovora kojeg će nam kolega Sabo dati”, poručio je Grbin.

Dodao je da u ovom trenutku ne govori ni o kakvim mogućnostima. No odgovrio je na pitanje koje su statutarne mogućnosti u slučaju da Sabo ne zamrzne status.

“One su razne. Od suspenzije pa do isključenja. Ali kao što sam rekao, o tome ćemo razgovarati nakon što kolega Sabo priopći svoju odluku”, ponovio je Grbin.

Prva odbijenica

Predsjedništvo je Peđu Grbina predložilo za predsjednika Kluba zastupnika SDP-a. U Saboru bi trebalo biti još kadrovskih promjena.

No novi predsjednik SDP-a na samom početku svog mandata dobio je odbijenicu za svoja kadrovska imenovanja. Klub zastupnika većinom glasova odbio je da Sabina Glasovac postane potpredsjednica Sabora, a Siniša Hajdaš Dončić šef saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. Sva ta imenovanja poduprlo je Predsjedništvo, no odbio Klub zastupnika te se ponovno na izvanrednoj sjednici okupilo Predsjedništvo stranke.

Nakon te nove sjednice Grbin je kazao: “Ne, ovo nije moj poraz. Smatram izuzetno nekorektnim od određenih kolega, konkretno Davora Bernardića koji dva mjeseca nije ništa radio i primao saborsku plaću, da sada dođe na ovu sjednicu i ospori odluke koje je donijelo članstvo”, piše dnevnik.hr.

Rošade

Nove rošade trebaju se dogoditi u tri saborska odbora u kojima SDP ima predsjednike ili potpredsjednike. Osim u Odboru za nacionalnu sigurnost, promjene bi trebale biti i u Odboru za međunarodnu parlamentarnu suradnju na čijem čelu je sada Erik Fabijanić. Mjesto bi, predlaže se, preuzeo Arsen Bauk. Na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku sad je Renata Sabljar Dračevac, a ubuduće bi to trebala biti Mirela Ahmetović.

Novi glavni tajnik SDP-a trebao bi postati Vedran Babić koji je Grbinu bio i direktor kampanje. Igor Cigula trebao bi postati novi financijski direktor stranke. Glavni odbor trebala bi preuzeti Marija Lugarić.

Predsjedništvo na izvanrednoj sjednici uzvratilo udarac

Nakon što je većina u Klubu zastupnika SDP-a odbila paket kadrovskih promjena koje je predložio predsjednik Peđa Grbin, u petak navečer na izvanrednoj sjednici se okupilo Predsjedništvo koje je odlučilo preuzeti upravljanje Klubom.

Predsjedništvo je donijelo odluku da će bez obzira na glasanje u Klubu provesti najavljene izmjene, vodeći se činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika.

“Ovo je prvi put u povijesti da je Klub zastupnika odbio odluke predsjednika stranke. Sukladno ovlastima koje ima Predsjedništvo kao tijelo stranke, ono je preuzelo upravljanje Klubom. I te odluke koje je predložio predsjednik, a podržalo Predsjedništvo će se uputiti Saboru da te odluke i prihvati”, pojasnio je novinarima član Predsjedništva Mišo Krstičević.

Premda nije htio odgovarati na pitanja, to znači da se prema Statutu neće poštivati večerašnja odbijenica Kluba Grbinu nego će se predložene rošade na saborskim dužnostima proslijediti na odlučivanje izravno Saboru.

Facebook Komentari