Nova uprava Srebrnjaka pokreće gradnju Centra za translacijsku medicinu

Dječja bolnica na Srebrnjaku je objavila natječaj za gradnju Dječjeg centra za translacijsku medicinu, koja bi trebala započeti u ožujku iduće godine, a završiti u siječnju 2023.

Vrijednost radova procijenjena je na 164,5 milijuna kuna, dok cijeli projekt vrijedi 432 milijuna kuna, pri čemu ga s 85 posto sredstava financira Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak državni proračun.

Gradnja Centra je već dugo jedna od gorućih tema na Srebrnjaku, odnosno na cijeloj gradskoj razini, jer je dovela do sukoba između Grada i bivšeg dugogodišnjeg ravnatelja bolnice dr. Bore Nogala. On je smijenjen krajem prošle godine, dok je ugovor o financiranju Centra potpisan nekoliko mjeseci ranije, u srpnju.

Projekt postoji već cijelo desetljeće, a Nogalo je nakon smjene s dužnosti ravnatelja konstatirao kako je upravo Centar bio okidač za njegovu smjenu.

Njegova zamjenica i voditeljica europskog projekta prof. dr. Mirjana Turkalj tad je istaknula kako se problem u provedbi projekta počeo se javljati kad je Gradski ured za javnu nabavu htio preuzeti kontrolu.

– Stječe se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana da se ugrozi projekt vrijedan 60 milijuna eura, pa ćemo sigurno obavijestiti o mogućoj ugrozi ovog projekta i ekipu u Bruxellesu – rekla je Turkalj krajem prošle godine, dodajući kako je trn u oku vjerojatno i 80.000 četvornih metara zemljišta u Brestovcu koje je u vlasništvu bolnice, a nad kojim netko želi preuzeti kontrolu.

Grad Zagreb je demantirao da se Nogalovom smjenom želi zaustaviti projekt, navodno konkurentan gradnji dječje bolnice u Blatu. Grad ga, istaknuli su, podržava od 2009. godine, i u njega je dosad uložio 28 milijuna kuna.

Nakon Nogalove smjene, na mjesto ravnatelja Srebrnjaka postavljen je Ivo Dumić Čule, liječnik iz KBC-a Dubrava s iskustvom u sklopu Centra za klinička i translacijska istraživanja Medicinskog fakulteta u Zagrebu. On projekt pokreće dalje, dok je sastavljen, doznajemo, i upravni odbor koji će projekt voditi. Sve je opet pokrenuto u zadnji čas, jer novac iz EU čeka.

Centar će nakon izgradnje biti jedini pedijatrijski translacijski centar u Europi, smješten na oko 14,5 tisuća četvornih metara uz samu bolnicu Srebrnjak, gdje su danas parking i park. Centar bi trebao zapošljavati oko 130 znanstvenika, i biti suvremena platforma tzv. translacijskih istraživanja usmjerenih na prevladavanje jaza između biomedicinskih istraživanja i kliničke prakse.

Glavna orijentacija novog Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak bit će visokokvalitetno istraživanje koje će omogućiti unaprjeđenje postojećih te razvoj posve novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima, ponajprije u područjima pedijatrijske alergologije, imunologije i pulmologije.

Projektom bi se omogućilo Republici Hrvatskoj da se pozicionira na vodeću ulogu na jugoistoku Europe u istraživanjima i liječenju bolesti dišnih putova i alergija, od kojih u Europi trenutačno boluje trećina populacije u dobi od 5 do 80 godina, stoji u službenim priopćenjima, pišu 24sata.

Facebook Komentari