Kozlevac otkrio zašto Istra ima najbolju situaciju s koronom i koja Capakova najava ga zbunjuje

Screenshot: N1

Istarska županija zahvaljujućim rezultatima u borbi protiv koronavirusa može biti uzor svima ostalima, što i pokazuje činjenica da se Istra i prema europskim standardima smatra zelenom zonom.

– Ovakva situacija rezultat je suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac za Glas Istre.

– Moram priznati da me malo zbunjuje najava ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka da će nošenje maski u zatvorenim prostorima postati obavezno. Koliko se ja sjećam, ta je mjera bila donijeta na nacionalnoj razini i ne sjećam se da je ikad ukinuta, a mi je neprekidno provodimo već tri mjeseca u Istarskoj županiji. Ipak je to mjera koja traži najmanju žrtvu od svih nas, a pokazala se kao najuspješnija u prevenciji – ispričao je Kozlevac.

Naveo je kako jedina mjera koju su ublažili to što djeca u svojim razredima više ne moraju nositi maske te su dopustili da u dvoranama na sportskim natjecanjima može biti do 100 gledatelja uz pridržavanje svih ostalih epidemioloških mjera. Ističe da je sve što je postigla, Istra postigla zahvaljujući međusobnom poštovanju i disciplini.

– A isto tako će o svima nama ovisiti i koliko dugo će se zadržati u Istri ovako povoljna situacija. Iako to nekima ne odgovara, mi dan danas imamo rigoroznije mjere, odnosno uvjete koje postavljamo za organiziranje bilo kakvih privatnih ili javnih događanja. Dakle, ne dozvoljavamo svatove s više od 60 do 70 ljudi, sugeriramo da ne dolaze osobe iz drugih krajeva, a ako je moguće, nije ni poželjno da se rade velike fešte za svatove. Epidemiološki rizik kod bilo kakvog događaja koji se organizira je trenutno puno, puno veći od samog benefita, pa stoga uvijek preporučujemo ljudima da se za sada strpe ili da planirana događanja odgode za iduću godinu kad se nadamo da će biti povoljnija situacija – poručio je Kozlevac, prenosi Večernji.

Facebook Komentari