Beroš i Capak o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj: Mnoge mjere su na stolu

Ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak održali su konferenciju za medije povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce, a očekuje se da će se osvrnuti i na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji.

Što se tiče novih mjera, nošenja maski u ugostiteljskim objektima, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti. “One će biti aktivirane u trenutku kad epidemiološka situacija bude ukazivala na potrebu njihove primjene”, rekao je Beroš.

“Najpouzdaniji način sprječavanja širenja zaraze je održavanje fizičke distance. Postoje situacije u kojima to nije moguće, tada je maska izrazito važna. Maska je poruka da smo odgovorni, prvenstveno prema drugima nego prema sebi. Maska više štiti druge od nekog tko je potencijalno zaražen nego obratno”, objasnio je Beroš. “Zdravstveni sustav ne bi smio biti dodatni problem u borbi s epidemijom, podržavam mjere koje ponekad uzrokuju negodovanje jer su usmjerene prema sigurnosti”, rekao je, prenosi Dnevnik.hr.

Ministar je prokomentirao i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zaražen koronavirusom. Kaže da je svima jasno da se “ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke”.

Upitan je li smrtnost od malignih bolesti porasla za 40 posto u prvih šest mjeseci, Capak je rekao da se ti podaci još ne mogu znati jer se to radi na godišnjoj razini. Ipak, prema preliminarnim podacima, istaknuo je Capak, smrtnost je ove godine niža nego prošle.

“Izloženi smo novoj okolnosti na koju nitko nije bio spreman, ali zdravstveni sustav je naglašavao da život nije stao i da se hitne, neodgodive zdravstvene procedure moraju obaviti”, rekao je ministar Beroš, dodavši da su se nastojali svemu prilagoditi.

Komentirajući činjenicu da dio onkoloških pacijenata na terapiju zračenjem čeka više od pola godine, dok je neki nikad ni ne dočekaju, Beroš je rekao da je stanje aparature u Hrvatskoj loše te da postoji nedostatak u radioterapijskim mogućnostima. Ipak, na tragu su određenih rješenja, rekao je ministar, dodavši da se trude ispraviti nedostatke, javlja N1.

Facebook Komentari