VIDEO Puhovski je ustvrdio da nije bio političar, pa tako ni propali, ali Milanović je u pravu – bio je u ekstremno jugoslavenskoj stranci s još nekim “uglednicima”

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je nastavio s prozivkama pojedinih javnih osoba. “… osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni…”, napisao je jutros Milanović na Facebooku.

Žarko Puhovski gostovao je u emisiji N1 studio uživo i komentirao predsjednikove napade.

“Mislim da nema atmosfere za odgovor. To je očito pisano u takvom stanju panike da nikakva razumna rasprava nije moguća. Ja ne mogu odgovarati za paniku. Ako nije panika, onda još gore, neka vrst paranoidnog poremećaja. Raspravljati s njim o polučinjenicama i poluizmišljotinama ne mogu, nema smisla”, kaže Puhovski za N1.

Ja ne mogu biti političar, jer se nikad u životu ni za što nisam kandidirao, o tome da u Krivičnom zakonu SFRJ nije postojao svjedok optužbe… To naprosto nema smisla. Čovjek je na veselje feministica postao vrsta pčelice Maje, ide s cvijeta na cvijet. On svoje priča, ne mogu to komentirati nikako drugačije nego da on smatra da mene treba eliminirati. Hoće li mu uspjeti, vidjet ćemo, rekao je Puhovski.

Istaknuo je da je Milanovića naživciralo što ga je usporedio s Vladimirom Bakarićem.

“Usporedio sam ga jučer s Vladimirom Bakarićem, jer sam rekao da je samo jedan čovjek u Hrvatskoj mogao biti najpametniji i najmoćniji, i da to sad nije moguće. Sve su to nevažni povodi. Važno je da se pokaže u javnosti koji je razlog ove panike kojoj se predsjednik nalazi u kojoj svaki dan nekoga ovaj ili onaj način napada. On to smatra svojim pravom koje je određeno time što on kao predsjednik države ima raznorazne kanale komuniciranja”, rekao je Puhovski.

“On se ponaša kao netko tko je uspaničen jer su ga djelomično zahvatile mjere odnosno izvidi u aferi Janaf. Što su one mogle otkriti o njemu ja ne znam, a pretpostavljam da ni javnost ne zna, ali oni koji djeluju u panici su opasni, jer su iracionalni. Srećom, predsjednik nema puno ovlasti, ali on tu svoju paniku prenosi na lošu javnu atmosferu i to nije dobro”, rekao je Puhovski.

Činjenica da predsjednik u posljednje vrijeme javno proziva istaknute osobe u javnom životu pokazuje iracionalno postupanje, rekao je Puhovski. “Čak i kad je u pravu, predsjednik Milanović to čini na takav način da gubi pravo da bude u pravu ovakvim načinom komunikacije”, rekao je Puhovski.

“Sve su to nevažni povodi, važno je da se vidi koji su razlozi panike u kojoj se predsjednik posljednjih dana nalazi”, dodaje analitičar.

Podsjetimo, nakon što je jučer kritizirao Radu Borić i Tomislava Tomaševića, jutros se obrušio na političkog analitičara Žarka Puhovskog.

“Jučer se oglasio i gospodin Žarko Puhovski, umirovljeni mudroslov, propali političar i, ovo je povod zapisu, ‘analitičar RTL-a’. Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I.Z.Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda”, piše Milanović.

“Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome. Ima još”, piše Milanović.

“Poštovani RTL-ovci, polazim od pretpostavke da vam ove činjenice nisu bile poznate, bez obzira na to što ih svatko tko se imalo zanima za politiku i povijest zna. Učinite nešto, molim vas”, piše.

Propali političar i druker

Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu (kratica: UJDI) je bila jugoslavenska politička stranka ekstremno lijevog usmjerenja. Osnovana je 2. veljače 1989. u dvorani br. VII Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sačinjavali su je marksisti koji su se zalagali za jedinstvenu socijalističku i unitarističku Jugoslaviju i protivili se stvaranju suverene i neovisne Republike Hrvatske. Stranka nije naišla na širu potporu među građanima Jugoslavije te je ubrzo bila gurnuta na političku marginu.

Mnogi njeni članovi su se u odsustvu lustracije i dekomunizacije nakon raspada komunističke Jugoslavije i uspostave Republike Hrvatske nastavili neometano baviti sveučilišnom karijerom i danas imaju veliki utjecaj u hrvatskoj politici.

Predsjednici su bili prvo Branko Horvat, a nakon njega je to bio Nebojša Popov. Direktor je bio Žarko Puhovski.

Ostali članovi odbora su bili Bogdan Bogdanović, Milan Kangrga, Lev Kreft, Shkëlzen Maliqi, Vesna Pešić, Koča Popović, Milorad Pupovac, Ljubiša Ristić, Božidar Gajo Sekulić, Rudi Supek, Ljubomir Tadić, Dubravka Ugrešić, Predrag Vranicki i Nenad Zakošek.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 9. prosinca 1990. Ivan Đurić je kandidirao kao zajednički kandidat UJDI i Saveza reformskih snaga (SRSJ, Federacija reformističkih snaga u Jugoslaviji) i dobio sa 5,5% za treće mjesto.

1992. godine u Srbiji se UJDI udružio sa SRSJ i još nekim političkim skupinama u Građanski savez Srbije, piše na Wikipediji.

Puhovski odgovorio Milanoviću: Bolesna panika, još gore ako se radi o paranoidnim smetnjama; U strahu su velike oči

Milanović pregazio i Puhovskog: Jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni; Svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima

Facebook Komentari