Pijete kavu prije doručka? Nije najbolja ideja, ali uz doručak je

Kontrola šećera u krvi je oslabljena ako je prva stvar s kojom započinjete dan šalica kave, pokazalo je novo istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam sa Sveučilišta Bath. To se posebno odnosi na jutra nakon neprospavane noći, pokazuje studija objavljena u British Journal of Nutrition.

– S druge strane, popijete li kavu iza doručka, to može biti bolje za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Ovo može imati važne zdravstvene beneficije za sve nas – kaže u izvješću profesor James Betts, jedan od direktora Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Sveučilišta Bath, koji je nadzirao studiju, donosi Fox News.

Studijom je bilo obuhvaćeno 29 muškaraca i žena, a praćeni su tijekom tri različita eksperimenta preko noći. Sudionici su imali jednu noć neometanog sna, a zatim su ujutro prvo popili zašećereno piće, pa kavu.

Potom su imali noć poremećenog sna, uz buđenje svakih sat vremena po pet minuta, te ujutro popili slatko piće i potom kavu. Na kraju su proveli još jednu ugodnu i noć isprekidanog sna, nakon čega su prvo popili kavu, pa 30-ak minuta kasnije i zaslađeno piće. Svaki puta izmjeren im je šećer u krvi, prije i nakon što su nešto unijeli u organizam.

Prema studiji, kad su sudionici prvo popili kavu, razina glukoze u krvi povećala se za oko 50 posto nakon što su popili ‘doručak’. Međutim, kad su sudionici prvo popili zamjensko piće za doručak i obrok, nije izgledalo da postoji negativan učinak na razinu glukoze ili reakcije na inzulin.

Iako je studija bila ograničena i potrebna su daljnja istraživanja učinaka kofeina ujutro na metabolizam, rani nalazi sugeriraju da bi pijenje kave prvo moglo ograničiti sposobnost tijela da prerađuje šećer odmah nakon toga.

– Moramo saznati mnogo više o učincima spavanja na naš metabolizam, među ostalim i to koliki je poremećaj spavanja potreban da bi se poremetio metabolizam i koje su dugoročne posljedice toga, kao i kako vježbanje, na primjer, može pomoći u suočavanju s nekim od tih promjena – kaže glavni istraživač Harry Smith u Bathu.

Ukratko, svi oni koji ujutro imaju mantru ‘ne približavajte mi se dok ne popijem kavu’. možda će ju promijeniti u ‘ne približavajte mi se dok nešto ne prigrizem’, kako bi očuvali zdravlje, prenose 24sata.

Facebook Komentari