Jurković o tragediji na dijalizi u Čakovcu: Ne pamtim ovakav slučaj, žao mi je pacijenta, ali i sestre

Slučaj koji se dogodio u čakovečkoj bolnici u zadnjih 30 godina nije zabilježen, rekao je predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković jutros u emisiji Studio 4 HTV-a. Podsjetimo, pacijentu je na hemodijalizi ubrizgano medicinsko sredstvo kod toalete pacijenata, a primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo. S pacijentom je naime bila jedna medicinska sestra, sama i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu.

– Upravo se ovim slučajem uvidjelo kolika je odgovornost medicinskih sestara, liječnika, koliko su ti ljudi svakodnevno izloženi stresu i koliko oni moraju biti obučeni i imati vještine i znanja, rekao je Jurković dodavši kako on u svojih 30 godina – otkako je u zdravstvu, ne pamti takvo nešto.

Rekao je kako mu je žao pacijenta, ali da mu je žao i medicinske sestre kojoj se dogodila pogreška. Ističe da se godišnje radi 8 do 9 milijuna pretraga i medicinskih intervencija u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Naglasio je kako je ravnateljstvo bolnice dobro komuniciralo s javnošću o ovom slučaju, a ministarstvo zdravstva po njemu je napravilo sve što je trebalo. Ističe i kako je zdravstveni sustav u Hrvatskoj sve vrijeme epidemije funkcioniralo normalno i nije bilo zastoja u kvaliteti zdravstvenih usluga.

– Zdravstveni sustav je radio punim kapacitetom, ali s bitno manje ljudi. Trenutno imamo slučaj da cijeli odjeli odlaze u samoizolaciju i teško je organizirati kvalitetnu 24-satnu zdravstvenu zaštitu, naglasio je Jurković i dodao kako mora napomenuti da uz ovaj problem u Hrvatskoj još nedostaje liječnika i medicinskih sestara.

Rekao je kako je u EU prosjek 390 liječnika na 100 tisuća stanovnika, a Hrvatska ih ima 360.

– Naš zdravstveni sustav radi preko 200 milijuna kuna gubitka mjesečno. Mi moramo ozbiljno početi razmišljati o sustavnoj financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava, a ako to ne učinimo nećemo još dugo moći imati kvalitetan zdravstveni sustav, naglasio je.

Isto tako rekao je kako smatra da nije rješenje štedjeti na plaćama liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja, zato što to dugoročno nije dobro.

Jurković govori kako se trebaju riješiti liste čekanja te smatra kako one ponekad nisu opravdano dugačke.

Rekao je kako su ove godine bile napravljene dvije sanacije zdravstvenog sustava kako bi se zadržale isporuke lijekova i dnevna likvidnost, no trenutno se veledrogerijama duguje 4,2 milijarde kuna i ponovno prijeti obustava dostave lijekova.

– Tri mjeseca nakon zadnje sanacije, ponovno smo u situaciji u kojoj razmišljamo o trećoj sanaciji ove godine, govori Jurković i dodaje kako sanacije postaju redovan način financiranja, a to nije dobro.

Jurković se još jedanput osvrnuo na slučaj koji se dogodio u Čakovcu i rekao kako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u 10 posto intervencija dolazi do nekih pogrešaka.

– Na žalost, liječničke pogreške su sastavni dio zdravstvenog sustava, rekao je.

Sestra koja je ubrizgala krivo sredstvo sad je na bolovanju

Share This Article