Cibona doživjela najteži poraz kod kuće, a on je samo realan: Zvezda je vodila i 41 razlike

Kada su ljetos odradili, takva je bila ocjena, jedan od najboljih prijelaznih rokova u proteklom desetljeću, u Ciboni nisu odmah skakali od sreće zbog obavljenog posla, već realno najavili da najbolje od te nove mlade momčadi očekuju tek za dvije-tri godine. Odnosno, kada Roko Prkačin, Toni Nakić i Mateo Drežnjak kao njeni predvodnici izrastu, a tome se nadaju svi, u ozbiljnu klasu. Pod uvjetom da barem toliko ostanu pod Tornjem.

Drugim riječima, poraz kakav se Ciboni dogodio na startu nove sezone ABA lige od Crvene zvezde (66-104) jest škola koju Cibonina mladost u odrastanju mora proći i vjerojatno će proći još. Stoga, -38 protiv Zvezde, koliko god izgledalo sramotno za klub Cibonine povijesti i bolno za sve navijače kojima je taj klub pri srcu jer tu pričamo o najtežem porazu u ABA ligi i jako blizu uopće u klupskoj povijesti (41-85 protiv Siene 2009.), ništa je drugo do realnost između ova dva kluba. U kojoj su se razdvojila onda kada je onaj zagrebački naslovom ABA lige prije šest godina prepustio svoje euroligaško mjesto onom beogradskom. Koji otad više nije izgubio od Cibone. I pitanje je kada će opet.

Vjerojatno se i ona realna publika među malobrojnom koja se pojavila na tribinama Draženova doma, a bio je tu i Bojan Bogdanović, pitala kako su uopće ova dva kluba u istoj ligi. Jer, roster koji ima Saša Obradović, zapravo, i najveće Zvezdino pojačanje, napravljen je ne samo da vrati primat u ovoj ligi koji je i dalje u rukama Budućnosti iz pretprošle sezone, nego da uđe u doigravanje Eurolige. Dok je Ciboni već godinama primarno ostali ABA ligi. Eto, to su danas ambicije ova dva kluba.

Zvezdi, koja je usput u Zagreb stigla bez Emanuela Terryja, koji se zarazio korona virusom, trebalo je otprilike pet minuta da se zbroji napadački i krene. Odnosno, dok u seriju nije ušao Jordan Loyd, čovjek koji je ozbiljna klasa za ABA ligu, a na njega se naslonio Corey Walden za 33-11 u prvoj četvrtini.

Pritom je Roko Prkačin već napravio tri prekršaja, ali ni njegovo prisustvo na parketu ne bi promijenilo sliku u kojoj Cibona nije mogla gotovo ništa protiv Zvezdine agresivnosti na bekovskim pozicijama, a koja se ni u jednom trenutku nije, na Ciboninu žalost, nije smanjivala. Jer Obradoviću za takvo što, pogotovo za ovakvog protivnika, ne nedostaje širine.

Da je kojim slučajem trebalo, a Zvezdi između Fenerbahčea i Baskonije više definitivno ništa nije, i prije zadnje minute treće četvrtine ova bi utakmica, uoči koje je dojučerašnjem kapetanu i igraču Marinu Roziću uručen njegov dres, otišla na +40 (43-84). A taj pogled na semafor učinio je Zvezdu Ciboni ravnopravnijim protivnikom protiv kojeg je najviše pokazao Mateo Drežnjak, čovjek kojemu bi ova razina trebala biti sljedeća, ili ona poslije, stepenica u karijeri…

– Poraz je težak, vidjela se velika razlika u kvaliteti između ova dva kluba, ali ovo je realna situacija. To je razina Eurolige. Gosti su ušli u utakmicu maksimalno ozbiljno, bili su agresivni i konkretni i vrlo brzo su riješili pitanje pobjednika. Mi imamo svoj put koji je trnovit, očekivali smo da će biti teških poraza, ali nećemo odustati. Vjerujem da ćemo napredovati kroz sezonu – sve je rekao Cibonin trener Ivan Velić, pišu 24sata.

ABA liga, 1. kolo:

Cibona – Crvena zvezda 66-104 (11-33, 17-31, 15-20, 23-20)

Cibona: Bilinovac 3, Radovčić, Marić, Bundović 12, Vucić, Krajina 2, Novačić 9, Prkačin 3, Gnjidić, Drežnjak 16, Moore 8, Nakić 13

Crvena zvezda: Hall 3, Walden 19, Loyd 15, Davidovac 11, Lazić 5, Reath 17, Radanov, Dobrić 5, Simonović 9, Jagodić Kuridža 10. Simanić 9, Kuzmić 2

Facebook Komentari