Ravnatelj KBC-a Zagreb: Bolnica nije žarište koronavirusa

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je 11 pacijenata pozitivnih na koronavirus u toj bolnici te da su oni ondje ušli preko objedinjenog bolničkog hitnog prijema. Pozitivno je i osam liječnika i 10 medicinskih sestara, a u samoizolaciji je 28 liječnika i 50 medicinskih sestara.

Kazao je da se i očekivala ovakva situacija u KBC-u Zagreb jer ondje ima 5.800 zaposlenika. Naglasio je da KBC Zagreb funkcionira normalno i da nije žarište koronavirusa.

“To smo i očekivali jer kroz KBC Zagreb svaki dan prođe oko 4.500 korisnika naših usluga. Život ide dalje, normalno funkcioniramo. Tako će biti i ubuduće”, kazao je Ante Ćorušić za HRT.

Istaknuo je i da 11 pozitivnih pacijenata, koji su primljeni u KBC Zagreb, su došli iz drugih bolnica ili su došli na prijem s negativnim brisom na koronavirus. Dodao je da negativan test ne znači da netko možda u sebi nema početni stadij infekcije.

“Svi su bili negativni na koronavirus, a za vrijeme boravka u bolnici dio ih je postao pozitivan. Je li tu bila riječ o samom pacijentu, odnosno okružje iz kojega je došao, ili pak netko od djelatnika koji je kontaktirao s tim pacijentom – teško je sada epidemiološki utvrditi. U svakom slučaju, obavijestili smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ne možemo točno utvrditi gdje je i na koji način virus ušao”, kazao je.

Ćorušić dodaje da su svi oni sada razmješteni ili u KB Dubravu ili u Kliniku za infektivne bolesti. Uz ove liječnike koji su u samoizolaciji, može se reći da je KBC Zagreb – covid čist, a za nekoliko dana vidjet ćemo je li to tako, kazao je.

Na pitanje ima li odgoda u pregledima i operacijama s obzirom na broj liječnika i medicinskih sestara koje su pozitivne na koronavirus, Ćorušić naglašava da sve ide kao što je planirano.

“Nama organizacija rada s aspekta pandemije covid-19 nije osobito teška. Više brige nam je zadao potres u Zagrebu. Morali smo izmjestiti četiri klinike s lokacija Jordanovac i Šalata u prostore na Rebru. S te strane smanjen nam je komfor i za pacijente i za osoblje, ali KBC Zagreb funkcionira normalno i niti jedna operacija niti pregled se neće odgoditi”, kazao je.

Ravnatelj KBC-a Zagreb kazao je i da se uglavnom slaže sa stavovima znanstvenika Igora Štagljara koji je gostovao u današnjoj emisiji “Nedjeljom u dva”.

“Većina bolesnika kojima nije nužan pregled, a naručeni su, jednostavno odustanu od straha da bi bolnica mogla biti izvor njegove zaraze. Taj strah možda možemo valorizirati, ali ćemo u svakom slučaju za 2-3 godine, kada ovo sve prođe, možda osjetiti blagi porast uznapredovalih slučajeva karcinoma koji su možda mogli biti otkriveni ranije.”

Izjavio je da je KBC Zagreb spreman za predstojeće razdoblje jeseni i zime kada se očekuje povećani broj zaraženih od koronavirusa. Kazao je i da ne vjeruje da će doći do “lockdowna”.

“Imamo dovoljno zaštitne opreme i kadra da možemo opskrbiti sve naše pacijente na adekvatan način”, kazao je Ćorušić, prenosi N1.

Facebook Komentari