Ništa od Zagrebačkog Manhattana, Bandićeva suradnica: Šteta da taj projekt nije zaživio

Sjećate se projekta “Zagreb City” ili “zagrebački Manhattan”, za koji je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s arapskim investitorom Mohamedom Alabbarom iz tvrtke Eagle Hills Properties potpisao Memorandum o razumijevanju?

– Rok iz Memoranduma za realizaciju je istekao, bilo je to u rujnu, i što se dogodilo? Otkako je taj dokument potpisan, govorimo da je taj Memorandum neobvezujući, pa se ništa nije dogodilo niti kad su rokovi prošli. Podloga za realizaciju samog projekta bile su izmjene GUP-a, koje nisu prošle – rekla je Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, koja smatra da je šteta da taj projekt nije zaživio.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis kaže da izmjene GUP-a nisu prošle na sjednici Gradske skupštine i da je tada projekt stao.

– Otada se po tom pitanju nije događalo ništa novo, a neke možda buduće izmjene GUP-a ovisit će opet o Skupštini – kaže Rovis.

U Memorandumu je navedeno da “za provedbu Predložene transakcije moraju biti ispunjene obveze Partnera: (a) navedene u stavku 5.2, u roku od osam (8) mjeseci od potpisivanja ovog Memoranduma s mogućnošću produljenja tog roka od šest (6) mjeseci koji ugovorene strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovorenih strana, i (b) navedene u stavku 5.2 regulirat će se posebnim ugovorom u kojem će se odrediti detaljni rokovi”.

Sve to definirano je u Memorandumu potpisanom u ožujku 2019., a riječ je o dokumentu čiji su sadržaj zagrebački čelnici držali u tajnosti, sve dok ih oporbeni zastupnici nisu počeli tražiti na uvid te nakon čega je stvoren i pritisak javnost, pa je dokument u konačnici objavljen.

Podsjetimo da je objekt trebao biti urbana transformacija jednog od najvrednijih gradskih strateških prostora, onog između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

– Nije realno očekivati da će se taj projekt ikad više nastaviti, posebno nakon što su izmjene GUP-a tako gromoglasno propale – kaže Tomislav Tomašević. Anka Mrak Taritaš isto tako misli da od tog projekta neće biti ništa, a posebno zato što u međuvremenu gradski čelnici nisu po tom pitanju ništa poduzeli, piše Jutarnji.

Share This Article