Liječnici o Trumpovom zdravstvenom stanju: Dvaput mu je pala razina kisika

Tim liječnika Bijele kuće i danas je sazvao konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o zdravstvenom stanju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows rekao je u subotu navečer da je zdravstveno stanje predsjednika Donalda Trumpa u petak bilo znatno gore nego što je isprva bilo objavljeno, dodajući da su liječnici zbog groznice i pada razine kisika u krvi preporučili da ga se prebaci u bolnicu te da je sada dobro.

Ispred vojne bolnice Walter Reed i u nedjelju se okupio tim liječnika Bijele kuće kako bi dali nove informacije o zdravstvenom stanju američkog predsjednika.

“Kada sam prvi put bio kod Trumpa, bio je dobro. Kada sam opet u petak bio kod njega, imao je temperaturu i osjećao je umor. Šetao je i imao blage simptome, ali smo zaključili da je najbolje da bude u bolnici”, rekao je Trumpov liječnik dr. Sean Conley.

Kao što je slučaj sa svim bolestima, i Trump ima uspone i padove, dodao je. Napomenuo je da mu se stanje popravlja unatoč “padovima”: “Imao je dvije epizode pada razine kisika.”

“Trumpovo stanje se popravlja, ne žali se na respiratorne probleme”, rekao je drugi član tima: “Dobio je novu dozu Remdesivira, nema nuspojava. Primjenjivat će se pet dana. Dobio je jučer i prvu dozu deksametazona”, rekli su liječnici.

Dodali su da se Trump danas kreće i da mu je dobro.

“Kisik mu je jučer pao, ali nije osjećao kratkoću daha. Razgovarali smo hoćemo li uopće početi s terapijom deksametazona, ali smo zaključili da su prednosti veće od mogućih posljedica”, dodao je.

Podsjetimo, Trump je helikopterom u petak po američkom vremenu prebačen iz Bijele kuće u Walter Reed, nedaleko Washingtona, oko 17 sati nakon što je objavio da je bolestan. Dužnosnici njegove administracije, koji su taj potez opisali kao preventivnu mjeru, kazali su da će nekoliko dana biti zadržan u bolnici.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u subotu za CNN da je širenje zaraze koronavirusom među visokim republikanskim dužnosnicima možda počelo na skupu u vrtu Bijele kuće na kojem je objavljena nominacija sutkinje Amy Coney Barrett za Vrhovni sud.

Dužnosnik je rekao kako “se čini jako vjerojatnim da je zaraza počela na nominaciji prošli tjedan”. “Možda je došla s Hilla. Idući prioritet bit će osiguranje Capitol Hilla i zaštita zastupnika”, dodao je.

Od prošlog tjedna, potvrđeno je 11 slučajeva zaraze među izabranim dužnosnicima Republikanske stranke, sadašnjim i bivšim Trumpovim pomoćnicima te kod Jenkinsa, javlja N1.

Facebook Komentari