Grlić Radman otkrio koji veleposlanici čekaju dogovor Milanovića i Plenkovića

Zapinje li kreiranje vanjske politike i operativno provođenje nekih važnih diplomatskih poslova zbog sve tvrđe kohabitacije Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića? Koliko veleposlanika i u kojim važnim svjetskim zemljama je na čekanju zbog svađe između “dvaju brda”? Kako hrvatska diplomacija gleda na neuvijenu kritiku državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea zbog poslova s Kinom? Na ta i brojna druga aktualna pitanja hrvatske vanjske politike u Točki na tjedan odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, piše N1.

Komentirajući posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Hrvatsku, Grlić Radman je rekao da nije strahovao od mogućnosti zaraze, obzirom da je američki predsjednik Donald Trump zaražen koronavirusom, jer je Pompeo testiran u zrakoplovu u kojemu je dolazio i pokazao negativni nalaz po dolasku u Hrvatsku.

Odnose Hrvatske s američkom administracijom Grlić Radman je ocijenio fantastičnima. “Susreti na visokoj razini vrlo su intenzivni, oni se ne moraju događati svake godine”, rekao je Grlić Radman, dodavši da je obrambena suradnja sa SAD-om vrlo dobra.

Činjenica da za vrijeme Pompeova posjeta nije objavljena vijest o ukidanju viza za ministra nije razočaravajuća. Kazao je da je u pitanju pravna procedura, da postoje tijela koja o tome odlučuju. “Mislim da sve ide u tom smjeru”, rekao je Grlić Radman, dodavši da “u vrlo skoro vrijeme” očekuje ukidanje viznog režima za SAD.

Vojna suradnja sa SAD-om ne bi bila narušena, ne odluči li Hrvatska kupiti njihove borbene zrakoplove. “Na taj se način uopće nije razgovaralo. Govorili smo o svim temama od nacionalnog interesa”, rekao je Grlić Radman.

Upitan s kim Hrvatska igra, s Kinom ili SAD-om, Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava sve odnose koji se baziraju na partnerstvu i poštivanju pravila. “Sigurno da je Hrvatska kao članica Europske unije zagovaratelj jedinstvenog europskog tržišta”, rekao je Grlić Radman.

Što je s Inicijativom tri mora?
Je li s odlaskom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zamrla Inicijativa tri mora, upitala je naša Nataša Božić ministra vanjskih i europskih poslova, a Grlić Radman je rekao da nije te da je s Pompeom razgovarao da tajništvo Inicijative bude u Zagrebu.

“Inicijativa tri mora je europski projekt i nije nikakav oponent Kini. Ona prepoznaje potrebe regije 12 zemalja, gospodarska platforma kako bi se jačala prije svega prometna infrastruktura”, rekao je Grlić Radman.

Upitan zašto je s Pompeom razgovarao o tome gdje će biti tajništvo, ako je Inicijativa europski projekt, Grlić Radman je rekao da je SAD partner i saveznik s kojim se razgovara.

“Mi smo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa”, rekao je Grlić Radman, odgovarajući na pitanje je li Pompeo od Hrvatske tražio da se potpiše dokument da se s Kinom neće surađivati na sigurnosnoj razini. Dodao je da Hrvatska nije potpisala nikakav dokument u kojemu se traži da se ne surađuje s Kinom na sigurnosnoj razini.

Vodi li Hrvatska računa o tome poštuju li zemlje s kojima gospodarski surađuje ljudska prava?

“Teško je to sagledavati u jednom svijetu punom izazova. Živimo u relativno opasnom vremenu, gdje je sve jako osjetljivo. Odnosi, predanost prema miru i stabilnosti, građenje dobrih odnosa je nužnost, a izoliranje situacija koje ugrožavaju mir, stabilnost i ljudska prava, Hrvatska se opredijelila za univerzalne stečevine. To i jest jedna od tekovina demokratskog društva”, rekao je Grlić Radman.

“Uvijek postoji prostora za poboljšanje”, rekao je ministar, spomenuvši pravosuđe.

Upitan može li novac za obnovu koje Hrvatska treba dobiti od Europske komisije, 22 milijarde eura, biti ugrožen korupcijskim aferama, ministar Grlić Radman rekao je da ne može.

“Sve što je bitno za našu sigurnost, o tome vodimo računa i sigurno da nećemo ulaziti u projekte koji ugrožavaju našu sigurnost”, rekao je Grlić Radman.

Govoreći o stanju u BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska nastoji pomoći stabilnosti u toj zemlji, a da ona može biti postignuta jedino ravnopravnošću sva tri konstitutivna naroda. “Gospodin Komšić nije legitimno izabran, ne radi na interes hrvatskog naroda i on to sam zna”, rekao je Grlić Radman.

Sukob Markov trg-Pantovčak
Govoreći o sukobu predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Grlić Radman je rekao da njega nema.

Predsjednik Vlade nije u sukobu s predsjednikom. To je nametnuta tema. Vlada radi svoj posao, imamo gustu agendu, puno strateških projekata, radimo reforme, rekao je Grlić Radman.

Čeka se određeni broj veleposlanika, ali to ćemo vidjeti. Možemo govoriti i o ovoj godini, a možemo govoriti i o idućoj godini. Možemo govoriti pro futuro, rekao je Grlić Radman, dodavši da nije važno da se predsjednik i premijer svaki dan sastaju oko imena veleposlanika.

Čeka se nekoliko imena, rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši da ima određeni broj veleposlanika kojima istječe mandat, među kojima su Vatinkan, Japan, Ženeva, i konzulat u Iraku, piše N1.

Facebook Komentari