Često kupanje u vrućoj kupki može pomoći u smanjenju tlaka

Iako postoji mnogo blagodati povezanih s izlaganjem hladnoj vodi, i topla voda ima svojih prednosti. Prethodna istraživanja povezivala su toplinsku terapiju, uključujući saune i hidromasažne kade, s poboljšanom kvalitetom spavanja i zdravljem srca. Novo istraživanje pokazuje da kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta tjedno može smanjiti krvni tlak, ali i rizik od dijabetesa tipa 2, prenose 24sata.

Istraživanje predstavljeno na godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) analiziralo je više od 1297 odraslih ljudi s dijabetesom tipa 2 i učinke koje je redovito kupanje imalo na njihovo metaboličko zdravlje.

Pacijenti su podijeljeni u tri skupine, na temelju učestalosti kupanja:

Prva se skupina kupala četiri ili više puta tjedno.

Druga se kupala jedan do četiri puta tjedno.

Treća skupina se kupala u toploj kupki jednom tjedno.

Istraživači su također prikupljali i uspoređivali podatke, uključujući tjelesna mjerenja i krvne testove od sudionika u svakoj skupini. Oni s većom učestalošću kupanja pokazali su smanjenje tjelesne težine, krvnog tlaka i glikiranog hemoglobina (vrste koja kontrolira šećer u krvi). Svi ovi faktori zajedno mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

U prosjeku, odrasli čije su se mjerene vrijednosti smanjile, kupali su se u vrućim kupkama četiri puta tjedno najmanje 16 minuta. Obećavajući učinci na šećer i razinu krvnog tlaka ostali su isti, bez obzira na dob, težinu, spol i povezane lijekove, piše Mind Body Green.

Facebook Komentari