Želite smršavjeti trčanjem? Ove stvari tada morate znati i učiniti

No koliko ćete kilograma izgubiti trčanjem ovisi o nizu faktora. Gubitak težine je jednostavna matematika. Morate biti u kalorijskom deficitu, odnosno konzumirati manje kalorija nego što ih potrošite kako biste vidjeli rezultate, piše Yahoo.

Ukupna kalorijska potrošnja u danu ovisi o tome koliko vam kalorija treba za osnovne životne funkcije dok se odmarate, zatim koliko vam energije treba za probavu te koliko energije trošite tijekom fizičke aktivnosti. Trčanje može pomoći u sagorijevanju kalorija i približiti vas kalorijskom deficitu od 3500 kalorija koliko je potrebno da sagorite pola kilograma masnoća. Iako to kod ljudi varira, smatra se da je siguran način gubitka težine onaj u kojem na tjedan gubite od pola do jednog kilograma.

No ne postoji linearna veza između trčanja i gubitka težine jer potrošnja energije ovisi o individualnim faktorima poput dobi, spola, genetike, razine aktivnoste i mnogim drugim faktorima. To, naravno, ne znači da trčanje nije učinkovito u gubitku tjelesne težine. To je odlična tjelovježba, a postoje načini i kako ćete optimizirati rezultate.

Najbolja vrsta tjelovježbe je ona kojoj se redovito možete posvetiti. Trčanje ne zahtijeva mnogo novca ni opreme. Za početak dovoljno je da imate tenisice i dobar komad ravne ceste uz malo motivacije. No to je samo dio priče.

– Trčanje je među najučinkovitijim vrstama tjelovježbe. Za razliku od biciklizma, gdje samo morate gurati pedale i lagano se spustiti nizbrdo bez truda, kod trčanja nema lakšeg dijela staze bilo da je riječ o ravnini, uzbrdici ili nizbrdici. To je zato što morate proizvesti pozitivnu silu koja će vas pokrenuti, ali i negativnu koja će vas podržati sa svakim spuštanjem noge na tlo – kaže trener Nate Helming, osnivač zajednice The Run Experience.

Osobni trener John Thornhill kaže da je trčanje izvrstan dodatak uobičajenim aktivnostima.

– Trčanje osnažuje kardiovaskularni sustav, i ovisno o intenzitetu, proširuje aerobni i anaerobni kapacitet – dodao je.

Bez obzira koliko kilometara protrčali, ako se nakon toga bacite na krafne i kolače nećete osjetiti nikakve benefite. Važno je paziti na prehranu i koliko se krećete ukoliko želite izgubiti višak težine.

Budući da se svako tijelo razlikuje, različito trošimo energiju.

– Kalorijska potrošnja ovisi o intenzitetu trčanja, dobi i općem zdravstvenom stanju. U prosjeku, za svakih 10 minuta trčanja možete potrošiti između 80 i 110 kalorija – kazao je Thornhill.

Dobra vijest je da početnici troše više kalorija.

– Što ste u nečemu neiskusniji, to ste manje mehanički efektivni i znači da ćete morati više uložiti kako biste savladali iskustvo – tvrdi Helming.

Ako ste tek počeli s trčanjem, velika je vjerojatnost da nećete ustati s kauča i otrčati pet kilometara. Thornhill za početnike preporučuje programe hodanja i trčanja prije nego što podignete intenzitet i trajanje. Što se učestalosti tiče, to ovisi o iskustvu.

– Optimalno je trčati dva do tri puta na tjedan uz dane odmora između. Kako se povećava vrijeme trčanja, pripazite na to da se istežete, oporavljate od trčanja i redovito hidrirate – savjetuje Thornhill, prenose 24sata.

Facebook Komentari