Vitamin C i Nikotinamid mogu se kombinirati, ali vrlo oprezno

Pitate li bilo kojeg dermatologa koji je važan sastojak svake njege kože, većina će reći da je vitamin C u tome nezaobilazan. No, postoji još jedan sastojak, koji se pomalo penje na toj listi: Nikotinamid. Vitamin B3 se inače nalazi u dva oblika: kao nikotinska kiselina i kao amid te kiseline – nikotinamid, prenose 24sata.

Mnogo je razloga za to: Poznato je da pomaže zadržati vlagu, jača kožnu barijeru i tonus kože, no ima i drugih argumenata. No, što ako već koristite vitamin C; smijete li samo dodati i ovaj sastojak, odnosno mogu li se oni kombinirati?

Evo što znanstvenici kažu ukratko: Da! Nikotinamid donosi slične blagodati koje donosi i vitamin C. Potaknut će nestajanje hiperpigmentacije i minimizirati sitne bore. Štoviše, istraživanja pokazuju da Nikotinamid može pomoći stabilizirati vitamin C.

Ipak, ako imate osjetljivu kožu, budite oprezni. Naime, neka starija istraživanja pokazala su da se miješanjem vitamina C, posebno nestabilne askorbinske kiseline, s Nikotinamidom može stvoriti spoj niacin, koji može izazvati upalu kože i pojavu mrlja. Zbog toga mnogi stručnjaci – među kojima je i stručnjak za holističku njegu kože, dr. Zion Ko Lamm, koji je nedavno govorio o tome u video prilogu objavljenom na TikTok-u, savjetuju da budete oprezni kod njihovog miješanja.

Rizik od reakcije je relativno mali, no – vrijedi biti oprezan.

– Da biste minimalizirali potencijalni rizik, nemojte ih stavljati zajedno na lice, odnosno ostavite da se vitamin C potpuno osuši prije stavljanja Nikotinamida – savjetuje Lamm u svom videu. Na taj način, askorbinska kiselina ima priliku upiti se u kožu i manja je šansa da se ta dva sastojka zaista pomiješaju na koži. Opet, ako imate serum Nikotinamida i hidratantnu kremu s vitaminom C, prvo nanesite serum i ostavite da se osuši, pa nastavite s kremom, jer se treba držati pravila da se prvo nanose jednostavniji, a onda složeniji sastojci, piše portal MindBodyGreen.

Facebook Komentari