U dugim vezama s vremenom će partneri htjeti i ponašati se isto

Nakon nekog vremena, većina parova počne sebe i svog partnera nazivati ‘mi’. Općenito se to događa u dugim vezama kad se planovi, iskustva i priče počnu preklapati. Isto tako, dugoročni partneri usvajaju i međusobne ciljeve i averzije, prenose 24sata.

Istraživanje, koje je proveo psihološki fakultet Sveučilišta u Baselu, pokazuje da bez obzira na spol, dob i duljinu veze, u dugim vezama partneri utječu na ciljeve jedni drugih.

Istraživači su proučavali 450 heteroseksualnih parova koji su bili zajedno u prosjeku 10 godina. Tijekom dva 14-dnevna razdoblja, pojedinci u svakom paru zapisali su jesu li pokušali izbjeći sukob ili podijeliti značajna iskustva sa svojim partnerom toga dana.

Nakon što su partneri izvijestili o svojim ciljevima za taj dan, istraživači su analizirali kako su te informacije utjecale na ciljeve njihova partnera.

Prema istraživanju, odgovor jednog partnera općenito je utjecao na odgovor drugog. Kada jedna osoba izbjegava sukob, druga će pokušati učiniti isto. Slično tome, kada jedna osoba nastoji komunicirati, postići osobni rast ili dijeliti značajne trenutke, drugi partner također želi to isto.

Zapravo je većini partnera trebalo nekoliko dana ili mjeseci da usvoje cilj drugog. Drugim riječima, obično će pričekati da vide koliko je ozbiljan cilj njihova partnera prije nego što ga u potpunosti podrže. Jednom kad je očigledno da ozbiljno misle, drugi će partner uskočiti da im pomogne i postigne te ciljeve.

Bez obzira je li par zajedno 10 ili 50 godina, partneri će vjerojatno usvojiti želje i ciljeve jedni drugih i istodobno izbjegavati slične stvari.

U svakom slučaju, dugoročni romantični partneri zasigurno mogu utjecati jedni na druge na suptilne načine, piše Mind body green.

Facebook Komentari