Stiže nagla promjena vremena uz obilnu kišu i jak vjetar

Hladna fronta danas će se premjestiti preko naših krajeva, zbog čega će biti vremenskih neprilika, prije svega obilne kiše.

Oborina će se najprije obrušiti na sjeverni Jadran i gorje gdje će lokalno pasti više od 50 pa i 60 litara kiše po metru četvornom. U takvim okolnostima, treba računati na mogućnost bujičnih poplava!

Kiše će biti i u središnjim predjelima unutrašnjosti, no u manjim količinama u odnosu na spomenute, pa bi tako na zagrebačkom području do ujutro moglo pasti 16 litara po m2.

Na istoku će se danas zadržati suho, uz visoke temperature, u Osijeku 30, Slavonskom Brodu, Vukovaru 29 stupnjeva. Posljedica je to pritjecanja toplog zraka u južnoj struji.

Kad smo kod strujanja, spomenimo da duž obale puše jako i vrlo jako jugo, zbog čega su jutros u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije. Jugo diže visoke valove pa će more danas biti jače valovito pa i uzburkano, što znači valove i preko četiri metra.

Na moru su moguće izraženije nevere, mogu se formirati i pijavice. Posebno treba upozoriti nautičare i pomorce, da danas potraže sigurne luke. Fronta će se dosta brzo premjestiti preko nas, no promjena će biti vrlo nagla, i moguće su burne reakcije atmosfere, javlja N1.

Facebook Komentari